OM eist 8 jaar cel tegen boer Gert S. voor brandstichtingen en oplichting

© Nicole van den Hout
'T GOY/WERKHOVEN - Het Openbaar Ministerie eist acht jaar gevangenisstraf tegen boer Gert S. voor brandstichtingen op zijn landbouwbedrijf in Werkhoven. Ook heeft hij zich volgens het OM schuldig gemaakt aan oplichting en verduistering van ruim 1 miljoen euro. Volgens het OM stak hij de branden zelf aan, onder meer om te verdoezelen dat het bedrijf in financiële problemen zat.
Mensen zijn geschokt, als drie jaar geleden boer Gert S. wordt aangehouden. Er zijn op dat moment al verschillende brandstichtingen geweest bij zijn bedrijf in Werkhoven en ook bij zijn huis. De vraag wie achter de branden zit, houdt de omgeving dan al maanden bezig. S. heeft zelfs beveiligers ingehuurd om de brandstichtingen een halt toe te roepen. De verbazing bij de beveiligers is groot als het hun eigen opdrachtgever is die begin december 2019 wordt aangehouden als verdachte.

Camera's

In totaal waren er zeven branden in 2018 en 2019 bij woningen en het bedrijf van S. Het OM vindt dat er genoeg bewijs is dat hij zelf tenminste drie branden stichtte. Dat S. tegen de lamp liep, kwam mede door allerlei veiligheidsmaatregelen die getroffen werden na de eerste paar branden. Naast dat er beveiligers kwamen, werden er bijvoorbeeld ook camera's en lichtmasten geplaatst bij het bedrijf en de woningen.
Die camera's laten bijvoorbeeld zien hoe S. bij een van de branden tot laat nog buiten te zien is, terwijl hij om zijn huis heen loopt. Daarna gaat hij naar binnen. Te zien is dat hij om 01:42 nog op de begane grond is van zijn huis, daarna zou hij naar bed zijn gegaan. Om 01:53 vallen plotseling de lampen uit en twee minuten later zijn rookpluimen te zijn. Een agent ziet later dat in de meterkast twee schakelaars naar beneden staan. Het zijn de schakelaars waarmee de lampen bediend werden.
Boer Gert na brand in zijn loods op 11 november 2018.
Boer Gert na brand in zijn loods op 11 november 2018. © RTV Utrecht
Het bedrijf Natures Best BV was een kaartenhuis gebouwd op drijfzand, dat nog nooit uit de rode cijfers is geweest.
officier van justitie

Financiële problemen

Maar waarom stak S. meerdere keren zijn eigen bedrijf en woningen in brand? Volgens het OM was zijn motief geld. De officier van justitie beschreef het bedrijf van S. als "een bedrijf gebouwd op drijfzand, dat nog nooit uit de rode cijfers is geweest". S. zou alleen verlies gemaakt hebben en die verliezen liepen in de loop der jaren ook alleen maar op. Ook privé zat hij financieel in de knoop, zegt het OM.
Ondanks zijn slechte financiële situatie kocht S. een boerderij van 1,4 miljoen euro in Odijk. Hij trok daarvoor 4 ton uit een van zijn bv's. Zijn investeerders vertelde hij dat het geld was voor de aankoop van hooi en strooi voor zijn veevoederhandel. Maar het geld ging volgens het OM op aan andere zaken. Toen hij in de knoei kwam met de aankoop van de boerderij, peuterde hij nog eens 5 ton los van zijn belangrijkste investeerder, zogenaamd voor goedkoop hooi. De investeerder heeft aangifte van oplichting gedaan tegen S.

Oplichting en verduistering

Onderzoek van justitie naar eventuele oplichting bleek alleen lastig: een groot deel van de administratie was in vlammen opgegaan bij een van de vele branden. In november 2018 was er brand in de kelder van S., de plek waar hij zes jaar aan boekhouding van drie verschillende bv's had opgeslagen. Op vragen van justitie antwoordde S. dan ook dat alles wel degelijk in de boeken stond, maar dat die helaas verloren waren gegaan.
Maar volgens het OM is er sprake van oplichting, verduistering en witwassen. Hij zou zo meer dan 1 miljoen euro achterover gedrukt hebben. Om zijn eigen handelen en mismanagement te verdoezelen zou hij vervolgens brand gesticht hebben, waarmee veel angst en onrust werd veroorzaakt. Naast een gevangenisstraf van acht jaar, vindt het OM dat hij een schadevergoeding moet betalen aan zijn investeerder. Ook wil het OM het geld afpakken dat S. onterecht zich toeeigende.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.