Autisme is geen grap, maar cabaretier Fabian Franciscus krijgt er de lachers mee op zijn hand

ABCOUDE - De Utrechtse cabaretier Fabian Franciscus staat op de planken met alweer zijn tweede voorstelling 'Kleine Wereld'. Vroeger zat hij in zijn eigen, kleine autistische fantasiewereld en de voorstelling gaat over de gesprekken bij zijn psycholoog over hoe hij uit die kleine wereld is gekomen.
Cabaretier Fabian Franciscus gebruikt voor zijn voorstelling zijn eigen gevecht met autisme
Hij vindt het moeilijk om contact te maken met andere mensen, vertelt Fabian. "Dat veroorzaakt eenzaamheid en veel onbegrip en daardoor ook woede. Het is niet leuk om niet goed begrepen te worden." Het was voor hem een behoorlijk gevecht om uit zijn eigen fantasiewereld te komen. "Toen ik daar een beetje uit kwam, kwam de lockdown. Dat was wel grappig. Als je zo'n leuk fantasiewereldje had als ik, dan was het misschien nog niet eens zo heel slecht voor iedereen."
Fabian op het podium
Fabian op het podium © Fabian Franciscus
Fabian gebruikt voor zijn voorstelling zijn eigen gevecht met autisme en zet zijn eigen ervaringen om in grappen. Hij wil daarmee ook misverstanden en vooroordelen over autisme bespreekbaar maken. "Er is nu wel meer begrip voor mensen met autisme dan vroeger, maar het beeld is nog steeds wel dat je minder ontwikkeld bent. Dat klopt niet. De meeste mensen die autisme hebben, hebben een bovengemiddeld hoog IQ."
De voorstelling 'Kleine Wereld' van Fabian Franciscus is onder meer te zien op 11 december in het Piet Mondriaan Theater in Abcoude, op 24 maart in de Speeldoos in Baarn en op 6 mei in de Lampegiet in Veenendaal.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.