Jongerenwerker Thijmen maakt zich zorgen om lachgas-cijfers: 'Er wordt niet beseft hoeveel schade het aanricht'

UTRECHT - Er wordt - ja, echt - vooral lacherig gedaan over lachgas, zegt jongerenwerker Thijmen Klinkhamer. Gebruikers denken vaak dat lachgas onschuldig is, maar dat is volgens Klinkhamer meteen het grootste probleem van de drug. Zelf is hij echter bloedserieus over het nieuws vandaag dat er bij veel verkeersongelukken lachgas in het spel bleek. "Begin met véél meer voorlichting. Wij merken dat veel jongeren oprecht het gevaar niet inzien."
Met grote passen loopt Thijmen naar een 'jongerenhotspot', een skatepark langs de snelweg bij Vianen. "Je zou misschien verwachten dat hier allemaal van die kleine lachgaspatronen zouden liggen, hè?", vraagt hij. "Maar nee, dat is niet meer hip. Het is veel goedkoper om van die grote twee literflessen te kopen, kwamen gebruikers achter. Alleen gebruiken jongeren daardoor weer meer dan daarvoor."
Jongerenwerker Thijmen hoopt dat de gevaren van lachgas duidelijker worden gemaakt.
Jongerenwerker Thijmen hoopt dat de gevaren van lachgas duidelijker worden gemaakt. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

'Wanneer komt de boodschap aan?'

De jongerenwerker van Buurtwerk Vijfheerenlanden praat er zijn dagen vol mee. Lachgas, wiet, cocaïne; het wordt veel vaker gebruikt dan hij hoopt. Dat vandaag uit een inventarisatie van de politie, op verzoek van de NOS, bleek dat de laatste jaren bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, dat had Thijmen daarom helaas aan zien komen. "Je probeert constant duidelijk te maken: het is niet zo onschuldig als het lijkt. Maar ja, wanneer komt die boodschap aan?"
Vooral de gevaren ervan inzien, daar gaat het bij veel jongeren mis, zegt Thijmen. "Ze horen van vrienden dat het lekker is. Gewoon een beetje lachgas, wat kan het kwaad? Je hebt een minuut of vijf een roes. Als je dan in de auto of op een scooter stapt, ben je veel minder helder. En dan heb ik het nog niet eens over het out gaan. Als dat gebeurt terwijl je in het verkeer bent, gaat het al snel fout."
Kleine patronen? Nee, gebruikers kopen volgens jongerenwerker steeds vaker zulke flessen.
Kleine patronen? Nee, gebruikers kopen volgens jongerenwerker steeds vaker zulke flessen. © Politie Veenendaal
Hij is niet de enige jongerenwerker die zich hier zorgen over maakt, weet hij. Hij vindt het goed dat de overheid in het voorjaar van 2022 een lachgasverbod wil laten ingaan, maar had die maatregel liever eerder gezien. "Dit is in de hele provincie een probleem. Ook in Vijfheerenlanden zien we dat het toch wel gemakkelijk blijkt om 'de grote stad' te bellen en voor een paar tientjes een flesje lachgas te bestellen. Wij kunnen collectief veel meer voorlichting geven, dat werkt uiteraard ook. Al denken we dat het nog een stuk beter werkt als het moeilijker verkrijgbaar is. Doe daar wat mee in de wetgeving. Je ziet aan de cijfers hoe ontzettend veel schade het kan aanrichten."

'Leer wat er fout kan gaan'

Daarom een oproep aan iedereen, zegt Thijmen. "Ouders, voetbalcoaches, tennistrainers, docenten, buurmannen- en vrouwen: maak het bespreekbaar. Leer wat er fout kan gaan bij het gebruik van lachgas. Nu we deze ongelukkencijfers hebben, wordt het probleem nog veel tastbaarder."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.