Taakstraf voor Leersumse fietsenmaker die opzettelijk e-bikers aanreed

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/ZEIST - Een 32-jarige fietsenmaker uit Leersum krijgt een taakstraf van 120 uur omdat hij in 2019 twee e-bikers heeft aangereden op de Arnhemse Bovenweg. Ook krijgt de man voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.
"Hij heeft zich boos, bedreigend en intimiderend opgesteld. Bij de officier van justitie bestaat het vermoeden dat hij een hekel heeft aan e-bikers die hem inhalen. Maar op zitting zei de man dat dit niet zo is", aldus de rechtbank over het motief van de man dat dus onduidelijk blijft.
In een eerdere zitting kwam wel naar voren dat de 32-jarige fietsenmaker een verstandelijk beperkt vermogen heeft. Om die reden zou hij ook een wajong-uitkering krijgen.

Het bewijs

De man kwam in beeld bij justitie dankzij de twee slachtoffers die een gedetailleerde omschrijving van de fietsenmaker hebben gegeven. Op 29 januari werd één van hen aangereden en op 21 mei vond er opnieuw een ongeval met een e-biker plaats. Een agent in burger zag vervolgens een man fietsen die aan het signalement voldeed en maakte een foto, waarna de man snel wegfietste.
Uiteindelijk kon hij later alsnog aangehouden worden. Tijdens het onderzoek blijkt dat de werkwijze van de fietsenmaker identiek is bij beide incidenten. Ook zijn de aanrijdingen telkens op dezelfde weg, een weg die de Leersummer meerdere keren per week fietst.
"Dat hij later zijn betrokkenheid ontkent, gelooft de rechtbank niet. Hij benoemt, zonder dat hij het dossier kent, specifieke details en heeft het over die aanrijding zonder dat de agenten daarover begonnen zijn. Dit gedrag wordt niet getolereerd", aldus de rechtbank in het vonnis. "Omdat de redelijke termijn, de periode waarin de strafzaak van een verdachte afgerond moet zijn, is overschreden legt de rechtbank geen taakstraf van 140 uur op, maar een taakstraf van 120 uur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.