Directeur Rusthof op non-actief vanwege spirituele sessie op begraafplaats

AMERSFOORT - De directeur van de Amersfoortse begraafplaats Rusthof is op non-actief gesteld. Dat laat burgemeester Lucas Bolsius weten aan de gemeenteraad en aan nabestaanden van mensen die daar hun laatste rustplaats hebben. Aanleiding is een spirituele sessie die zonder hun medeweten tussen de 12.000 graven is gehouden.
De ongebruikelijke rondleiding op Rusthof heeft in Amersfoort en ver daarbuiten veel stof doen opwaaien. Op 11 september deed een groep van zes mensen na sluitingstijd urenlang paranormaal onderzoek op de gemeentelijke begraafplaats. Ze gebruikten onder meer camera's en lampjes om eventueel aanwezige energieën op te merken. De directeur van Rusthof had daar toestemming voor gegeven.
UNieuws over de spirituele sessie op Rusthof

E-mailberichten

In twee vanmiddag vrijgegeven e-mailberichten wordt duidelijk wat de groep van zes 'onderzoekers' op het oog had, toen ze toestemming vroegen om na sluitingstijd de begraafplaats te betreden. Doel was om paranormale activiteit aan te kunnen tonen met onder meer "speciale camera's en sensoren". De correspondentie kwam boven tafel nadat RTV Utrecht een Wob-verzoek over de zaak had ingediend.
Het team omschreef zichzelf in een bericht van 19 mei als "zeer serieus en geen showbizz kanaal" en beloofde met "groots respect voor de overledenen en de begraafplaats" maximaal vier à vijf volwassenen aan het onderzoek te laten deelnemen. In een latere mail van 18 augustus is ineens sprake van acht mensen, een aantal dat op verzoek van de begraafplaats kan worden teruggebracht naar zes.

Deels zonder toezicht

De spirituele sessie die in september op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof is gehouden, vond deels zonder toezicht plaats, bleek eerder deze week tijdens een rechtszaak over de kwestie. De groep die 'energieën' van overleden mensen onderzocht splitste zich volgens de gemeente. De aanwezige begraafplaatsmedewerker kon vanaf dat moment onmogelijk nog alle zes gasten tegelijk begeleiden.
De zaak kwam aan het licht toen een nabestaande bij een kindergrafje een achtergebleven camera vond met opnames van de spirituele sessie. Een deel van de groep had zich opgehouden bij het Kinderhof. Nabestaanden van kinderen die daar begraven liggen reageerden geschokt en vol afschuw.

Grafschennis

Het echtpaar Floor en Radia Drost-Laabidi, ouders van twee baby's die op Rusthof liggen, deed daarop aangifte van grafschennis. Een groep nabestaanden - volgens hun advocaat inmiddels 47 mensen - deed dat kort daarna ook collectief. Floor en Radia wilden bovendien van de gemeente Amersfoort weten van welke organisatie de zes mensen waren en wat het doel was van hun activiteiten.
Vlak voor daarover een kort geding zou beginnen besloot Amersfoort om de twee e-mails toch onder geheimhouding aan het echtpaar te geven. De groep met andere nabestaanden eiste daarop succesvol dat de informatie aan alle ouders bekendgemaakt zou worden. Dat is vanmiddag om 16.00 uur gebeurd.
Begraafplaats Rusthof
Begraafplaats Rusthof © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

Verlichting

Floor en Radia, die zich door de affaire hard getroffen voelen, zeggen in een eerste reactie tegen RTV Utrecht dat het lezen over de bedoelingen van de groep wat verlichting biedt. Begrip voor de in hun ogen zeer discutabele bezigheden hebben ze niet, maar hun boosheid richt zich vooral op degenen die er toestemming voor hebben gegeven.
Volgens Floor staat de informatie in de e-mailberichten bovendien haaks op wat de gemeente eerder heeft gecommuniceerd. Hij zegt dat de begraafplaatsdirecteur op een bijeenkomst voor nabestaanden desgevraagd beweerde dat hij niet wist dat er camera's zouden worden gebruikt. Uit het verzoek van de spirituele groep blijkt dat daar expliciet over is gecorrespondeerd.

Teleurgesteld

Ook advocaat Jan Visscher, die de andere nabestaanden vertegenwoordigt, vindt dat de twee vrijgegeven documenten nieuwe vragen oproepen. Hij laat aan RTV Utrecht weten dat zijn cliënten teleurgesteld zijn dat de berichten weinig prijsgeven over wat er daadwerkelijk is gebeurd op 11 september.
"De mails geven daarover geen duidelijkheid", zegt Visscher, "maar het blijkt wel dat de gemeente ons in eerste instantie onjuiste informatie heeft verstrekt. Als de directeur daarom op non-actief is gesteld, is dat een spijkerharde conclusie maar wat mij betreft wel de enige juiste."

Ombudsman

De Nationale Ombudsman heeft een onderzoek ingesteld naar de rol van de gemeente Amersfoort in de geruchtmakende zaak. Het rapport wordt over twee weken verwacht.
Zolang de uitkomst van het onderzoek nog niet duidelijk is zal de directeur van Rusthof zijn functie niet uitoefenen, laat burgemeester Bolsius weten. Omdat het een personele aangelegenheid is wil hij daar verder niets over kwijt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.