Meander Medisch Centrum mikt op uitstromers met Banenmarkt: 'Verpleegkundigen, kom terug!'

PROVINCIE UTRECHT - Operaties worden keer op keer afgezegd en zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. Het personeelstekort in de ziekenhuizen is mede door de coronacrisis pijnlijk zichtbaar geworden. Ook in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is de nood hoog. Daarom is er vanavond een Banenmarkt in de hoop verpleegkundigen mét ervaring binnen te halen.
Meander Medisch Centrum kampt met personeelstekort en roept uitstromers op om terug naar de zorg te komen
"Dit zijn de tekorten voor de komende weken", zegt teammanager zorg Minke Schrijver, terwijl ze op haar computerscherm wijst naar tientallen rode vakjes. Ze staan stuk voor stuk voor gaten in het rooster: dagdiensten en nachtdiensten die allemaal nog moeten worden ingevuld. "We sturen collega's regelmatig een appje op hun vrije dagen om ze te vragen toch te komen werken."
In de zorg zijn al jaren veel vacatures. De coronacrisis verergert het probleem. Op de intensive cares zijn veel meer zorgmedewerkers nodig; net als op de verpleegafdelingen waar coronapatiënten verblijven. Het tekort aan vooral verpleegkundigen is in het Meander dermate groot, dat het ziekenhuis onlangs een verpleegafdeling moest sluiten.
Je helpt mensen op heel kwetsbare momenten in hun leven.
Thessa Blotenburg, verpleegkundige
Normaal ligt hier een patiënt", vertelt regieverpleegkundige Thessa Blotenburg in een lege kamer. Het geeft een surrealistisch beeld: terwijl ergens anders in het ziekenhuis coronapatiënten vechten voor hun leven en zorgpersoneel de benen uit zijn lijf loopt, is het hier stil. Aan de deurklink zit afzetlint geknoopt; de gang is leeg. Die is de laatste dagen gebruikt als prikpost voor het personeel.

Afdeling gesloten door personeelsgebrek

"We hebben geen personeel om de patiënten die hier normaal liggen, te verzorgen. Dat betekent dat mensen die zorg nodig hebben, niet altijd de zorg kunnen krijgen die ze verdienen", legt Blotenburg uit. Kamers zijn er genoeg, maar handen aan het bed ontbreken. Gevolg: operaties worden afgezegd en wachtlijsten worden langer en langer.
Verpleegkundige Thessa Blotenburg over de zorg: 'Het is een heel waardevol beroep'
Verpleegkundige Thessa Blotenburg over de zorg: 'Het is een heel waardevol beroep' © RTV Utrecht
Blotenburg werkt normaal gesproken op de afdelingen traumatologie en gynaecologie; ook zij is ingevlogen op de verpleegafdeling voor coronapatiënten. Ze vertelt daarover: "Er zijn veel overlijdens. Ik zie ook zieke jongere mensen die soms met spoed naar de ic moeten. Soms is daar dan nog even geen plek en moet je ze langer op de afdeling houden. Dat zijn hele heftige situaties."
Ze vertelt over echtparen, van wie de een soms in het Meander ligt en de ander in het Antonius. Meerdere keren maakte ze mee dat familie geen afscheid kon nemen van een coronapatiënt die gaat overlijden. "Dan ben jij degene die iemand voor het laatst ziet. Ze vertellen je verhalen die ze normaal gesproken aan familie zouden vertellen. Dat is heel verdrietig."
We hebben met z'n allen laten zien wat we toch kunnen in tijden van schaarste.
Thessa Blotenburg, verpleegkundige
Het is zwaar, maar nog altijd gaat Blotenburg met plezier naar haar werk. "Je helpt mensen op heel kwetsbare momenten in hun leven. Je kunt echt wat betekenen. Het is een heel waardevol beroep. Bovendien heb je een team dat je dag en nacht ziet; dat zorgt voor een sterke band met collega's." Trots voegt ze toe: "We hebben met z'n allen laten zien wat we toch kunnen in tijden van schaarste."
Manager P&O van het Meander over de Banenmarkt én het personeelstekort: 'De nood is echt heel hoog'

Uitstromers teruglokken

Het Meander Medisch Centrum hoopt met de Banenmarkt vooral bij uitstromers het vlammetje weer aan te wakkeren. "We zijn vooral op zoek naar mensen die snel inzetbaar zijn en dus ervaring hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die nu iets anders doen, omdat ze twee jaar geleden hebben gekozen voor een andere functie."
Zij kunnen op de Banenmarkt op afspraak kennismaken met hun eventuele toekomstige collega's. Schrijver benadrukt: "We zijn een kleinschalig ziekenhuis waar mensen met plezier werken. We hebben volop opleidingsmogelijkheden en fijne teams die het beste uit de zorg willen halen. Als je hier eenmaal bent, wil je niet meer weg."
Tot nu toe hebben 52 mensen zich aangemeld voor de Banenmarkt. Die is vanavond én volgende week dinsdagavond. Voor de tweede optie is aanmelden nog mogelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.