Moet het huis van John en Anita wijken voor een bedrijventerrein? 'We laten ons niet uitkopen'

HAGESTEIN - "Hallo, verkoop je huis alsjeblieft een beetje snel aan ons. Daar kwam de brief van de gemeente in onze ogen op neer." John en Anita Hazendonk uit Hagestein schrokken zich een ongeluk toen die envelop op de deurmat viel. Samen hebben ze een boerderij op een "perfecte" locatie: middenin het groen, maar toch pal naast de A27. De gemeente Vijfheerenlanden ziet ook hoe goed die plek is, en wil daar eigenlijk een bedrijventerrein gaan uitbreiden. Maar ja, dan moeten John en Anita wél eerst weg.
Zelf zijn ze daar heel duidelijk over: ze willen niet weg uit hun boerderij. Samen met hun twee kinderen wonen ze - vinden ze zelf - op een fantastische locatie. Aan de ene kant vlakbij de stad, maar tegelijkertijd wel met oude boomgaarden, schapen, koeien en kippen om hun heen. "Het is hier heerlijk", vertelt Anita. "We zijn hier gaan wonen met oog op de toekomst. We zorgen namelijk voor mijn schoonmoeder, die er ook woont. Met de gedachte: als wij ooit oud zijn, kunnen onze kinderen hier ook weer gaan wonen en voor ons zorgen. Nou, dat staat nu wel een beetje onder druk."
De familie Hazendonk wil niet weg uit hun boerderij. "Uitkopen? Niks ervan."
De familie Hazendonk wil niet weg uit hun boerderij. "Uitkopen? Niks ervan." © Privéfoto
Hoe dat zit? John en Anita kregen een brief van de gemeente Vijfheerenlanden waarin stond dat zij graag het bedrijventerrein bij de A27 wil uitbreiden. Daarvoor staat nog één woning in de weg: die van de familie Hazendonk. "Het zou erop neerkomen dat niet alleen ons huis weg moet, maar ook de stal en al het groen eromheen. Het voelt echt alsof we eruit moéten. Dat is enorm zuur, wie doe je dat aan?"

Voorkeursrecht

Binnen de regio van de U16 (Utrechtse gemeenten) is er een tekort aan bedrijventerreinen. De gemeente Vijfheerenlanden laat weten dat daarom naar dit stuk in Hagestein wordt gekeken. "In afweging van kansrijke gebieden kwam ook deze naar voren. Behalve voor regionale bedrijven biedt dit bedrijventerrein ook kansen voor lokale bedrijven die willen of moeten verhuizen om wat voor reden dan ook."
Alle grondeigenaren kregen een brief van de gemeente waarin de wens om het terrein uit te breiden werd uitgesproken. En dat viel John en Anita in ieder geval rauw op hun dak. Vijfheerenlanden sprak al uit een voorkeursrecht op hun woning te willen vestigen. Dat betekent: áls zij hun huis verkopen, moeten ze het eerst aan de gemeente aanbieden.
Op de plek van hun boerderij bedacht de gemeente een uitbreiding van een bedrijventerrein.
Op de plek van hun boerderij bedacht de gemeente een uitbreiding van een bedrijventerrein. © Privéfoto
Mocht de gemeente echt verder willen bouwen op de plek waar precies de woning van John en Anita staat, gaan ze dus in gesprek over een mogelijke aankoop. Maar wat als het stel dat niet wil? "Dan kunnen we een onteigeningsprocedure in gang zetten", schrijft de gemeente. Hoewel dat waarschijnlijk dus nog wel een paar jaar zou duren, moet Anita er nu al niet aan denken. "Dit is de plek waar ik mijn kinderen groot wil zien worden, waar we alles hebben opgebouwd. Dan wil ik blijven ook. We laten ons niet uitkopen."
Sommige mensen zeggen: laat je lekker uitkopen, ga in Drenthe wonen. Maar we kozen toch niet voor niks voor de Randstad?
Anita Hazendonk
Kan er dan niet om hun huis heen gebouwd worden? In theorie zou dat kunnen, laat de gemeente weten. "Maar dat betekent wel een kleiner bedrijventerrein. Het haalbaarheidsonderzoek moet uitvinden welke omvang gewenst is."
Anita hoort ondertussen al vaak de vraag voorbij komen waarom ze niet voor de 'simpele' optie gaat. "Dan zeggen mensen: waarom laat je je niet lekker uitkopen, koop je een giga-kavel in Drenthe? Maar wij zijn niet voor niets in de Randstad gaan wonen. Dit is dichtbij ons werk, bij familie, vrienden. We willen dit niet zomaar opgeven."

'Wordt een hele strijd'

Op 14 december wordt hierover verder gesproken in de raadsvergadering. Meerdere lokale partijen hebben al aangegeven dat in ieder geval de historische boomgaard rond de woning van John en Anita bewaard zou moeten blijven. Anita hoopt er het beste van: "Dit wordt nog een hele strijd - vrees ik."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.