Binnenstadbewoners betalen in Utrecht en Zeist het meest voor een parkeervergunning

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Dat parkeren in Utrecht op zijn zachtst gezegd niet goedkoop is, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar dat ook parkeervergunningen bij je woning behoorlijk in de papieren kunnen lopen, weet niet iedereen. Het centrum van Utrecht is de op een na duurste plek om je eigen auto te mogen parkeren. Alleen autobezitters binnen de Singel in Amsterdam zijn meer geld kwijt.
Utrechtse binnenstadbewoners zijn jaarlijks 442 euro kwijt om hun auto te parkeren, blijkt uit onderzoek van databedrijf LocalFocus. Ook Zeist is een gemeente die eruit springt als het om dure parkeervergunningen gaat. Het maximale tarief is daar 289 euro.
Zo'n zes op de tien Nederlandse gemeenten kennen helemaal geen parkeervergunningszones. Ook zijn er ruim twintig gemeenten waar sommige bewoners wel een vergunning aan moeten vragen, maar waar geen jaarlijkse kosten aan verbonden zijn. In de provincie Utrecht geldt dit voor Baarn en IJsselstein.
Parkeergelden, waaronder inkomsten uit vergunningen, worden door gemeenten onder meer gebruikt om de begroting sluitend te krijgen. Maar volgens Corine Hoeben van onderzoeksinstituut COELO is het "te kort door de bocht om te zeggen parkeergelden een melkkoe zijn". Hoeben: "Door de taken die de gemeente moet uitvoeren is er vaak sprake van een tekort en het Rijk komt niet over de brug met extra geld. Alle gelden komen op één grote hoop en de gemeente moet hiermee alle kosten dekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.