De steen is terug op het Joodse metaheerhuis in Veenendaal: 'Het is een belangrijk moment in de restauratie'

© RTV Utrecht / Eva Hageraats
VEENENDAAL - Afgelopen maanden werd er hard gewerkt om het metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in Veenendaal te restaureren. Gistermiddag werd de steen teruggeplaatst op het huisje. "Het is een heel belangrijk moment in de restauratie. Het geeft aan dat het eigenlijk afgerond is", zegt Jaap Krocké (84), coördinator van de Joodse begraafplaats.
Het metaheerhuis is een gebouwtje waar overledenen ritueel gereinigd worden en stamt uit 1900. "Het stond meer op instorten dan dat het gaaf was", zegt Krocké. Daarom zamelden hij en de Nederlands Israelische Gemeenschap geld in om het gebouw te restaureren. Het gebouw is een monument, waardoor de kosten van de restauratie hoog opliepen.
Vorige maand schonk de gemeente het laatste bedrag dat nodig was voor de restauratie en nu is de restauratie bijna rond. Krocké: "Op een paar hele kleine dingen na is het metaheerhuis gerestaureerd en in de oude staat waarin het moet verkeren om vele jaren mee te gaan."

Gevaarlijk

"De steen die net geplaatst is, zat zo los dat het denkbeeldig was dat hij naar beneden zou storten", vertelt Krocké. "Dat wil je beslist niet hebben, al helemaal niet als je hier open dagen hebt voor scholen." Daarom heeft een aannemer de steen eraf gehaald, schoongespoten en met bevestigingshaken opnieuw vastgezet.
De 84-jarige Krocké zette zich de afgelopen maanden met volle overgave in om de restauratie rond te krijgen. Hij is dan ook heel blij dat het bijna klaar is. "Het huisje is weer af, de deuren moeten nog komen, maar dan is het ook echt klaar. Het is een monument waar we goed voor moeten zorgen, zodat we het verleden laten leven", zegt hij.

Chanoeka

Deze week is het Chanoeka. Een joods feest dat ook wel bekend staat als het feest van de lichtjes. Maar dat het monument deze week zo goed als af is, is toeval. "Het was bij mij wel bekend", zegt Krocké, "maar het is puur toeval".