Schaapherder overweegt terugkeer naar Máximapark na toezegging over boa

© Jos Woning
LEIDSCHE RIJN - Schaapherder Jos Woning laat weten steeds positiever tegenover een terugkeer in het Máximapark in Utrecht te staan. De schaapherder haalde vorige maand abrupt zijn schapen weg na een reeks vernielingen. Maar de toezegging van burgemeester Sharon Dijksma om een extra boa in het park aan te stellen, stemt de herder optimistisch.
"Dat is een goede stap", zegt hij. "Misschien komt dat ook omdat ik de media heb opgezocht. Ik krijg een hoop reacties van mensen. En nu dus ook van de burgemeester. Ik hoop dat we er samen uit gaan komen."

Hekken vernield

De schapen van de herder grazen elk jaar tussen september en december in het park. De dieren houden zo het gras kort. Dit jaar werden de hekken en netten rond zijn kudde steeds vaker vernield, waarna Woning de schapen door het hele park kon gaan zoeken. Ook werden de schapen soms opgejaagd door jongeren.
"Dat werden we erg zat", zegt Woning. Hulp van instanties kreeg hij naar eigen zeggen niet. "Ik heb de politie om een reactie gevraagd. Maar die vonden het ons probleem. We moesten het zelf maar uitzoeken."
En dus haalde de herder zijn schapen een maand eerder dan gepland uit het park. De herder voegde daar aan toe dat hij niet zeker wist of hij volgend jaar nog terug zou keren. Daarna kreeg hij talloze reacties van mensen die zeiden de schapen te gaan missen.
Ook de burgemeester benadrukte gister dat zij de aanwezigheid van de schapen van groot belang vindt in het park. Samen met de aannemer die het park onderhoudt en de schaapherder wil de burgemeester in gesprek om te kijken of de schapen volgend jaar terug kunnen komen.

Rust moet terug

"Het gevoel begint steeds beter te worden", zegt Woning nu over een mogelijke terugkeer. Toch hoopt hij nog op meer. "Kijk, die boa is misschien dan geregeld. Maar als er nou ook nog net iets vaker een surveillanceauto langs zou rijden..."
Maar de uiteindelijke oplossing ligt bij degenen die het probleem veroorzaken, vindt de herder. "Het liefst zien we dat de jeugd in gaat zien dat ze niet lekker bezig zijn geweest. Als de rust terugkeert, dan zijn er ook geen problemen meer."
Want in het Máximapark voelen de schapen van Woning zich prima op hun plek. "We doen daar al jaren de begrazing en dat gaat hartstikke leuk. We krijgen eigenlijk alleen maar positieve reacties van de mensen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.