Huur van vereniging Highlands in IJsselstein opgezegd: 'Iedereen was in shock'

Highlands zit al meer dan 15 jaar op deze plek
Highlands zit al meer dan 15 jaar op deze plek © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJSSELSTEIN - Highlands laat zich volgens bestuurslid Jessica Druppers het beste omschrijven als een vriendenclub. Vrienden met als gemeenschappelijke passies muziek en motoren. De vereniging zit al bijna 21 jaar in IJsselstein en heeft een unieke plek voor zichzelf in al die jaren gecreëerd in een afgelegen plek aan de weg Hoogland. Wie het niet kent, zal er misschien al jaren langsrijden, zonder de vereniging op te merken.
Huur vereniging Highlands opgezegd tot groot verdriet van de IJsselsteinse vereniging
Het einde nadert voor de vereniging op deze plek. De gemeente IJsselstein heeft afgelopen zomer de huur opgezegd en mei volgend jaar moet Highlands plaatsmaken voor ontwikkeling van het gebied. IJsselstein wil op die plek alleen nog maar bedrijven vestigen. De vereniging past niet binnen de voorgenomen bestemmingsplanwijziging en de ontwikkeling van bedrijvenpark De Kroon.
Het bestuur van Highlands snapt dat de gemeente altijd de huur kán opzeggen. Toch doet het pijn dat dit nu gebeurt. De gemeente heeft laten weten dat de vereniging niet past in het nieuwe bestemmingsplan, terwijl dat bestemmingsplan er nog niet eens is.
Bestuurslid Highlands: 'Deze plek is uniek, het wordt lastig om iets vergelijkbaars terug te krijgen.'
Bestuurslid Highlands: 'Deze plek is uniek, het wordt lastig om iets vergelijkbaars terug te krijgen.' © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Jessica Druppers: "Wij dachten eigenlijk dat we juist wel goed zouden passen op een bedrijventerrein. Ook voor de sociale controle op het terrein. De vereniging is in de avond open en dan is het natuurlijk verder vaak verlaten op een industrieterrein." De gemeente laat weten dat een vereniging niet past in de plannen omdat het ook te maken heeft met 'milieu-afstanden tussen bedrijven en andere functies.'
Voorzitter van het bestuur Monique van Weeren hoopt ook dat er snel een oplossing komt: "Dit mag gewoon niet verloren gaan. Voor sommige mensen is dit echt hun tweede thuis." Al is het bestuur zich ervan bewust dat veel mensen in IJsselstein Highlands niet kennen. Voor de coronacrisis kwamen er wekelijks op de vereniging vaak zo'n dertig bezoekers. Maar de jamsessies op de club werden drukker bezocht, vertelt Jessica. Dan kon het bezoekersaantal oplopen tot honderd. Op het podium in het verenigingspand wordt met veel liefde muziek gemaakt en jamsessies gehouden. "We hebben hier regelmatig trillende muzikanten begeleidt die hier voor het eerst hebben opgetreden."
"Ook internationaal zijn we bekend . Er komen mensen uit Schotland, Duitsland, Frankrijk. Die komen elk jaar terug voor het Ratbike evenement" vertelt Jessica. "Dan staat hier het terrein vol met motoren waarvan je kan denken 'hadden die niet allang op de sloop moeten staan?' Maar ze doen het nog en mensen hebben de mooiste creaties van hun motoren gemaakt.

Meer verenigingen onder druk

Lokale politici maken zich ook zorgen over het verdwijnen van de vereniging. Paul Nieveen van Dijkum van de Partij van de Arbeid zag de opzegging van de huur wel al aankomen. "Ik heb een overeenkomst gezien tussen de gemeente en de projectontwikkelaar. Daarin stond dat de gemeente de grond leeg en vrij van huur zou opleveren. Dat was al in april op papier gezet."
Maar hij is het niet eens met het feit dat Highlands niet meer meegenomen wordt in de plannen voor het industrieterrein. Paul Nieveen van Dijkum: "Het is absoluut een verwijtbare omissie om zo'n waardevolle vereniging niet mee te nemen in die ontwikkeling."
Volgens Sarah Zandsta, fractievoorzitter van de Sociale Democraten IJsselstein is de vereniging altijd beloofd dat zij mogen blijven ondanks dat er plannen waren voor bedrijventerrein De Kroon. "Plotseling zijn ze met een brief onaangenaam verrast dat ze wegmoeten, zo ga je gewoon niet met mensen om."
Naast de onzekere toekomst voor Highlands zijn er volgens de raadsleden meer verenigingen in IJsselstein die zorgen hebbeno ver de toekomst. Er is ook sprake van nieuwbouw bij Panoven. Daar zitten de scouting Nico Steenbeekgroep en muziekvereniging Amicitia. Zandstra: "Deze verenigingen hebben ook ingesproken in onze commissievergadering. De wethouder heeft toen gezegd dat ze kunnen blijven ondanks de bouwplannen. Maar... dat heeft de wethouder ook ooit tegen Highlands gezegd."
Volgens de PvdA is er nog hoop voor Highlands. "Er moet nog een raadsvoorstel naar de raad. En de vraag is of dit nog voor, of misschien na de verkiezingen op tafel komt." Maar volgens Paul Nieveen van Dijkum past het in ieder geval niet binnen de doelen van de gemeente om de huur op deze manier op te zeggen."We willen een levendige stad, waar het fijn is om te wonen en waar we een actief verenigingsleven hebben. Dan past het niet om zo kort door de bocht de huur op te zeggen."

Petitie

Toen de gemeente de huur opzegde zorgde dat voor veel verdriet bij de vereniging en liefhebbers van de club. Jessica: "Iedereen was in shock. We stonden eerst namelijk ingetekend op het bestemmingsplan en ineens was dat niet meer zo. Eerst waren we verslagen, we dachten echt 'he verdorie' en het heeft wel even geduurd voordat we konden accepteren dat het nu zo is. En nu komen we in actie."
Jessica is een petitie gestart om aandacht te vragen voor het probleem van de vereniging. Ze zijn namelijk op zoek naar een nieuwe locatie. Het liefst met een stukje grond erbij en een beetje buitenaf. "We hebben niet de illusie dat het net zo mooi wordt als dat we nu hebben. Dat gaan we nooit meer terugkrijgen. Maar nu hebben we nergens zicht op."
De petitie is in een week tijd zo'n 600 keer ondertekend. "We vinden het fijn om te zien dat veel mensen ons een warm hart toedragen, daar worden we wel heel gelukkig van." De club heeft 'maar' 15 leden, maar met deze hoeveelheid handtekeningen hoopt het bestuur de gemeente IJsselstein te overtuigen dat de vereniging belangrijk is voor de cultuur in het stadje. "Als je alle berichtjes leest over het verliezen van deze locatie en ziet wat we hier bieden dan verwacht je ook eigenlijk wel iets meer hulp van de gemeente", vertelt Monique van Weeren, voorzitter van Highlands. "Je hoopt dat de gemeente dit ook wil behouden. Maar er gebeurt eigenlijk niets vanuit de gemeente."
Verenigingen in IJsselstein zijn verantwoordelijk voor hun huisvesting. Highlands heeft een aantal alternatieve locaties voorgelegd aan de gemeente. Maar deze zijn afgewezen. Toch zegt de gemeente dat ze 'daar waar het in het vermogen ligt' meedenkt in het zoeken naar of het mogelijk maken van een voorgestelde alternatieve locatie voor Highlands. Ook laat de gemeente weten dat ze met de vereniging in gesprek wil over mogelijk tijdelijk gebruik van de oorspronkelijke locatie. Mocht de uitvoering van de nieuwe plannen langer op zich laten wachten kan Highlands dus op hun plek blijven 'tot aan het moment dat het perceel daadwerkelijk opgehoogd en bouwrijp gemaakt wordt.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.