Voorrang eigen inwoners bij nieuwbouw: in deze gemeenten gebeurt dat al

PROVINCIE UTRECHT - Huizen reserveren voor inwoners uit de eigen gemeente. Er ligt een voorstel in Den Haag om dit mogelijk te maken. In sommige gemeenten in de provincie Utrecht gebeurt het al.
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollengren wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om eigen inwoners voorrang te geven op woningen. Ze heeft daarvoor een voorstel ingediend. Later moet hier in het parlement nog over gestemd worden. De voorrangsregeling geldt voor sociale nieuwbouwwoningen tot 355.000 euro, wat ook de grens is voor de Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar. Maximaal 30 procent van de woningen mag via deze voorrangsregeling worden toegewezen.
Hoewel formeel gemeenten op dit moment nog geen voorkeur mogen geven aan eigen inwoners, wordt daar op sommige plaatsen in de provincie al wel mee geëxperimenteerd. Gemeenten doen dat door niet zélf dit op te leggen, maar met projectontwikkelaars afspraken te maken.
Zoals in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, daar zijn al meerdere nieuwprojecten gerealiseerd waar het merendeel van de woningen beschikbaar is voor eigen inwoners. Wethouder Rob Jorg ging daarvoor in gesprek met de projectontwikkelaar. "We vragen het meestal vriendelijk en dan vinden ze het goed." Hij denkt dat projectontwikkelaars vooral een goede prijs willen krijgen.

Draagvlak

Jorg wijst bovendien op een ander voordeel en dat is het vergroten van draagvlak onder de inwoners voor bouwprojecten in de gemeente. Zij zullen minder snel bezwaar maken tegen plannen als ze weten voor wie ze het doen.
"Als je zegt dat het voor de woningzoekende is in je eigen gemeente dan is men eerder geneigd daar positief tegenover te staan." Hij ziet het voorstel dan ook vooral als een wettelijke basis voor dat wat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug al steeds vaker wordt toegepast.
Voorang eigen inwoners bij nieuwbouw: in de praktijk gebeurt het al
Utrechtse Heuvelrug is niet de enige gemeente die eigen inwoners een handje probeert te helpen op de woningmarkt. In bijvoorbeeld Ameide gebeurt dat ook. Inwoners uit dat dorp en uit het naastgelegen dorpje Tienhoven aan de Lek krijgen voorrang bij het inschrijvingsproces voor nieuwbouwproject Tuinhof in Ameide.
Inwoners uit Ameide zoekt een woning in het dorp
Inwoners uit Ameide zoekt een woning in het dorp © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Ook in Amersfoort kan de voorrangsregeling op positieve bijval rekenen. Voor de middenhuur geldt nu al dat de helft van de woningen beschikbaar moet zijn voor mensen met een binding met Amersfoort of omgeving.
Kort gezegd betekent dit dat ze er moeten werken. Van deze groep woningen is bovendien een kwart alleen beschikbaar voor mensen die al in Amersfoort wonen. Een woordvoerder van de gemeente ziet een voorrangsregeling voor de koopsector daarom als een mooie aanvulling op het al bestaande beleid.
Op de sociale media van RTV Utrecht reageren volgers gelaten op de regeling. "Dit gaat maar om tientallen en hooguit honderden huizen. En zorgt niet voor meer woningen", luidt een van de reacties. Veel volgers zien vooral graag dat er meer woningen gebouwd worden. Zodat de hoge prijzen op de woningmarkt zullen gaan zakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.