Zorgen om kinderen die door ouders zonder QR-code van zwemles worden gehaald

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Ouders van zeker tientallen kinderen in de provincie Utrecht hebben hun kroost van zwemles gehaald omdat ze weigeren mee te werken aan het QR-codebeleid. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid maakt zich grote zorgen over de zwemveiligheid.
Landelijk gaat het volgens voorzitter Shiva de Winter om duizenden kinderen die geen zwemles krijgen. "Dat komt enerzijds door het coronatoegangsbewijs waar ouders niet aan mee willen werken, maar er zijn ook ouders die niet willen dat het kind zich zonder hun toezicht moet omkleden. Een bijkomend probleem is dat alles nu om 17.00 uur dicht moet. Er blijven daardoor maar weinig uurtjes over."
Het vergroten van groepen en inkorten van lessen komt volgens De Winter het zwemonderwijs niet ten goede. Hij pleit voor zwemtechnische experts in het Outbreak Management Team (OMT). "Het kan en mag niet zo zijn dat de maatregelen die genomen worden op dit moment komende zomer resulteren in meer verdrinkingen."

Regio Utrecht

In de gemeente Vijfheerenlanden krijgen 56 kinderen tijdelijk geen zwemles, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. In de regio's Amersfoort, Bilthoven en Zeist is een afname van 5 tot 10 procent van de kinderen die naar zwemles komt, laat zwembadenexploitant SRO weten.
De lokale SGP in Vijfheerenlanden is geschrokken van de aantallen. Volgens de partij voelen sommige kinderen zich onveilig nu hun ouders niet meer welkom zijn. Met name het omkleden zou een probleem zijn. "Zeker bij kinderen in een bepaalde leeftijd wil je dat alleen vader of moeder dat doet. Je zou een opa of oma mee kunnen sturen, maar bepaalde kinderen willen echt alleen door hun ouders omgekleed worden", vertelt raadslid Dick den Hartog.
"Als wij dan zien dat je zo veel plekken inloopt zonder QR-code, dan moet er toch een praktische oplossing zijn voor dit probleem. Wij zijn absoluut voorstander van de coronaregels, maar omkleden kan snel en met een mondkapje op."
De gemeente erkent dat zwemles voor kinderen van ouders die niet gevaccineerd of getest zijn 'enige organisatie vergt', maar benadrukt dat het om een klein aantal kinderen gaat. "Het aantal van 56 kinderen is 3 procent van de ruim 1.900 kinderen die in onze gemeente zwemles volgen."

Geen onderwijs maar sport

Bovendien benadrukt de gemeente dat zwemles door de coronaregels niet als onderwijs wordt beschouwd, waardoor dezelfde maatregelen gelden als voor sport. "Het is dan ook niet mogelijk en wenselijk om voor zwemles andere regels te hanteren dan voor andere vormen van zwemmen. Het onderscheid maken tussen diverse activiteiten binnen dezelfde categorie zorgt in de regel voor zowel gebruikers als handhavers, eerder voor meer verwarring dan voor duidelijkheid."
SRO heeft aan ouders van kinderen met een QR-code gevraagd of ze kinderen van andere ouders willen omkleden, mits de kinderen dat willen. Bovendien worden op bepaalde locaties kinderen opgevangen op plekken waar ze zichzelf kunnen omkleden. "Dat doen we alleen op locaties waar de zwemzaal via glas in verbinding staat met de hal, zoals in zwembad Brandenburg in Bilthoven", aldus woordvoerder Marjan de Rooij.
Overigens herkent niet elke gemeente het beeld dat ouders hun kinderen van zwemles halen. Volgens de gemeente Utrecht bijvoorbeeld zijn er bij de zwembaden Fletiomare, Den Hommel en De Kwakel geen ouders geweest die hun kinderen hebben uitgeschreven.

Last onder dwangsom

Schoorvoetend hebben veel managers van zwembaden ingestemd met de coronamaatregelen, ziet Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid. Zelf heeft hij dat niet gedaan. Zijn zwembad 't Gooische Bad en zwemschool De Winter Sport in Hilversum zijn momenteel gesloten vanwege het weigeren van de QR-toegangscontrole. Het zwembad heeft van de gemeente een last onder dwangsom opgelegd gekregen. De zaak is nu onder de rechter en De Winter wil er daarom verder weinig over kwijt.
In zijn algemeenheid wil hij wel zeggen dat het hem stoort dat overheden zo makkelijk meegaan in het coronabeleid. "Er wordt alleen naar de korte termijn gekeken en kinderen zijn de dupe, want dit heeft effect op de zwemveiligheid. Daarbij moet een ouder gewoon zijn eigen kind kunnen begeleiden en omkleden. Dit heeft niets meer met het bestrijden van de verspreiding van het virus te maken, maar eerder met het stimuleren om te vaccineren. Dit kan en mag niet over de ruggen van kinderen gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.