Sinterklaas weet kringloopwinkel steeds beter te vinden: 'Taboe wordt minder'

© RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE - Bij kringloopwinkels in de regio is het de laatste dagen voor pakjesavond drukker dan normaal. De winkels riepen de afgelopen weken op om ook voor pakjesavond te kiezen voor tweedehands cadeautjes en daar lijkt gehoor aan te zijn gegeven.
"We verkopen inderdaad meer speelgoed dan eerdere jaren", zegt manager Maryam Abolhassani van kringloopwinkel Nogges in Wijk bij Duurstede. "Het taboe om iets cadeau te geven wat je hebt gekocht bij de kringloopwinkel wordt minder groot."
"Kijk, dit is onze speelgoedwinkel", zegt Maryam trots terwijl ze een klein kamertje inloopt. Puzzels, spelletjes en knuffels staan tot het plafond opgestapeld in kasten. "We hebben eigenlijk te weinig ruimte om alles uit te stallen. Neem nou dit elektronische bingospel voor maar 2 euro. Dat is toch superleuk om cadeau te doen?"

Niet naar de stort

Maryam Abolhassani is manager van de kringloopwinkel in Wijk bij Duurstede. De winkel is gevestigd in het oude postkantoor tegenover het gemeentehuis. Op deze vrijdagmiddag staat er zelfs een korte rij bij de kassa. Alle producten in de kringloopwinkel zijn ingeleverd bij het afvalscheidingsstation. "We hebben vaak zelfs compleet nieuwe producten nog in doos of geseald die mensen bij de stort brengen. Dat is toch zonde als dat verbrand wordt?"
Alle producten in de kringloopwinkel zijn ingeleverd bij het afvalscheidingsstation
Alle producten in de kringloopwinkel zijn ingeleverd bij het afvalscheidingsstation © RTV Utrecht
Een vader en zoon neuzen tussen de dozen spelletjes. "We zoeken een uitbreiding van het bordspel Catan. Die is ook in de speelgoedwinkel niet meer te krijgen op dit moment. Hij zit er nu niet tussen, maar we komen hier om de week even kijken of er wat bij zit."
Koos van kringloopwinkel De Markt in Zeist zegt dat het niet per se drukker is rond Sinterklaas, maar eigenlijk het hele jaar door. Vooral speelgoed is erg populair. Dat komt volgens hem door de grote waardevermindering van speelgoed. "Je koopt hier natuurlijk speelgoed voor een fractie van de nieuwprijs. Speelgoed is heel trendgevoelig en daalt snel in waarde. Daarom is het goedkoop bij een kringloopwinkel. Je betaalt hier gemiddeld zo'n een twintigste van de nieuwprijs in een winkel. En voor kinderen maakt het niet veel uit of iets tweedehands is. Daarnaast zijn ze vaak snel op speelgoed uitgekeken. Ik heb zelf ook 2 kinderen en koop eigenlijk al het speelgoed tweedehands."

Minder schaamte

"Mensen schamen zich niet meer om een cadeautje te kopen bij de kringloop. We zien ook dat veel mensen onderdelen kopen voor de surprises. En je kunt hier je cadeau zelfs laten inpakken bij de kassa", zegt Bettina Broekema van kringloopwinkel 't Groene Hart in De Bilt.
Klimaat en duurzaamheid zijn actuele thema's waar de kringloopwinkels van profiteren. "Mensen met lage én hoge inkomens wisten ons al langere tijd te vinden. Maar je ziet nu ook dat de middenklasse steeds vaker naar de kringloopwinkel komt."
Sint weet kringloopwinkels steeds beter te vinden
Maryam noemt ook de Zweedse meubelgigant als voorbeeld van een bedrijf dat hier op inspeelt. Daar kun je je gebruikte meubels tegenwoordig weer inleveren in ruil voor een tegoedbon. Het tweedehands meubel wordt dan weer doorverkocht in de koopjeshoek. Voor andere producten zoals elektrische apparaten werkt het bedrijf samen met kringlooporganisatie Het Goed die 29 winkels hebben in Nederland.

Gedeukte Porsche

Het populairste speelgoed zijn de gezelschapsspellen, de puzzels en de knuffels. "We tellen bij alle spelletjes of alles compleet is en plakken de doos daarna dicht. De knuffels zijn vaak na één keer wassen op 30 graden weer als nieuw. En wij hoeven geen winst te maken, dus de prijzen zijn laag. Het doel is gewoon dat producten een tweede leven krijgen in plaats van dat ze op de vuilstort komen."
Maar vinden kinderen het dan niet erg iets te krijgen wat er gebruikt uitziet? "Nee, kinderen kijken daar totaal niet naar. Dat is echt meer iets van de ouders. Hier was laatst een jongetje en die zocht in de bak met autootjes. De mooiste vond 'ie een rode Porsche met een deuk erin."
Kan je het ook cadeau doen dan? "Natuurlijk. Je kunt er ook wel bij zeggen dat het van de kringloopwinkel komt. Dat vinden mensen helemaal niet erg meer. Het gaat om de inhoud en niet om de verpakking."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.