Utrecht gaat eigenaren kantoorpanden ruim de tijd geven om aan nieuwe energielabelplicht te voldoen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Kantooreigenaren in Utrecht krijgen van de gemeente ruim de tijd om aan de nieuwe eisen op het gebied van duurzaamheid te voldoen. Dat blijkt uit een raadsbrief die het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Vanaf 1 januari 2023 is het wettelijk verplicht dat kantoren minimaal energielabel C hebben. Als het gebouw dat label niet heeft, mag het niet meer als kantoor worden verhuurd. Uit de raadsbrief blijkt nu dat de gemeente pas ver in 2023 tot die verregaande maatregel wil overgaan en in de tussentijd zoveel mogelijk kantooreigenaren wil aansporen om op tijd te verduurzamen.
Welke panden moeten aan de nieuwe eisen voldoen?

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden in Nederland verplicht minimaal energielabel C hebben. Kantoorpanden die na 2003 zijn gebouwd, voldoen over het algemeen al aan deze plicht.

Voor de volgende panden gelden uitzonderingen:
- Monumenten
- Kantoren met een oppervlak van minder dan 100m2
- Gebouwen waarvan de kantooroppervlakte minder dan 50 procent is
- Kantoren die binnen 2 jaar gesloopt, getransformeerd of onteigend worden
- Kantoren die zoveel maatregelen moeten treffen dat de terugverdientijd langer dan 10 jaar is

Exact aantal panden nog niet bekend

Het is niet exact duidelijk hoe veel panden nog moeten worden aangepast. Volgens een extern onderzoek moeten in Utrecht 579 panden straks aan de nieuwe plicht voldoen. Iets meer dan de helft daarvan heeft al energielabel C of hoger. Van het overige deel is het energielabel te laag of niet bekend.
De gemeente heeft een heel plan opgesteld dat erop is gericht om straks niet met harde hand in te hoeven grijpen. "Liever bereiken we tot 2023 resultaten via 'de wortel' dan na 2023 'de stok' te moeten gebruiken met het opleggen en verbeuren van een dwangsom of uiteindelijk het verbieden van het gebruik als kantoor", schrijft het college in de raadsbrief.
Het belangrijkste middel om dat doel te bereiken is het bedrijfsbezoek. Een inspecteur van de gemeente gaat persoonlijk langs bij de eigenaar of verhuurder om over de labelplicht te vertellen en uit te leggen hoe het kantoor aan de verplichting kan voldoen.

Geen harde deadline

Daarna blijkt de grens van 1 januari 2023 voor de gemeente geen harde deadline. Aan het begin van dat jaar gaat de gemeente eers inventariseren welke kantoren nog niet aan de labelplicht voldoen. De eigenaren en verhuurders worden daarna in april en mei benaderd met het verzoek om alsnog een geldig energielabel naar de gemeente te sturen.
Vanaf juni 2023 stuurt de gemeente vervolgens inspecteurs op pad die moeten uitzoeken waarom een eigenaar of verhuurder niet aan de verplichting wil voldoen. Als daar geen goede reden voor wordt gegeven, komt pas daarna een sluiting van het kantoorpand voor het eerst in beeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.