Leren over huiselijk geweld: 'Eerst werd ik overspoeld met complimentjes en cadeaus'

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
BILTHOVEN - Nog een paar dagen, tot 10 december, is het gemeentehuis in Bilthoven in oranje licht gehuld. Op die manier wil de gemeente aandacht vragen voor huiselijk geweld. Honderden middelbareschoolleerlingen krijgen les over het onderwerp. Ook op middelbare school De Werkplaats leert havo 4 over de verschillende vormen van geweld. "Je kan iemand verbaal ook veel aandoen", legt leerling Lucia na afloop uit.
Tjitske Visscher van Soroptimistclub, een vrouwenrechtenorganisatie, geeft de gastles. Met een filmpje wil ze de impact van huiselijk geweld laten zien. Oud-leerling van De Werkplaats van Tessel ten Zweege (23), werd mishandeld door haar ex-partner. "Toen ik hem ontmoette, werd ik overspoeld met complimentjes en cadeaus. Daarna begonnen de beledigingen en later mishandelde hij mij. Hij pakte me stevig vast, kneep me heel hard of zette een mes tegen mijn keel." In de video vertelt ze dat hij haar sloeg, beet en koud water over haar heen gooide als ze probeerde te slapen.

'Geweld tegen vrouwen is vaak onzichtbaar'

In Nederland sterft iedere elf dagen een vrouw door huiselijk geweld. 53 procent van de Nederlandse vrouwen is ooit een keer lastiggevallen. Het zijn duizelingwekkende cijfers, vindt Visscher. Ze vindt het belangrijk om onder de aandacht te brengen. "Geweld tegen vrouwen is vaak onzichtbaar. Het komt vaak voor achter gesloten deuren. Vrouwen durven niet te praten over hun situatie, omdat ze wel van de persoon houden die hen gewelddadig behandelt."
Tijdens de persconferentie op vrijdag 26 november besteedde demissionair premier Mark Rutte ook aandacht aan dit onderwerp. "Veel gebouwen in Nederland kleuren oranje, vanwege de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ik wil daar vandaag aandacht voor vragen, omdat we weten dat alle coronabeperkingen ook doorwerken achter de voordeur. Voor sommige mensen op de meest afschuwelijke manier", zei hij.

Verbaal geweld

Visscher spreekt haar goedkeuring uit. "Het is goed dat dit door Mark Rutte voor zo'n groot publiek benadrukt wordt", legt ze de leerlingen uit. Ze heeft Lucia in elk geval aan het denken gezet. "Ik vond het belangrijk om te leren dat er niet alleen fysiek geweld bestaat, maar dat iemand je ook verbaal veel aan kan doen", zegt de leerlinge. "Iets wat je misschien niet zo snel aan iemand kan zien, maar wat wel veel impact heeft."
In navolging van vele landen wereldwijd beschijnen in ons land tientallen gemeenten en provincies gedurende de 16 dagen durende campagne bijvoorbeeld een gebouw of standbeeld met oranje licht. Ook gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven kleurt van 25 november tot 10 december oranje. Dit doet de gemeente om op een symbolische manier aan te geven: wij zijn medestanders en zijn tegen geweld tegen vrouwen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.