Tafeltje Paleis Soestdijk in kringloopwinkel

LELYSTAD - Een schrijftafeltje uit Paleis Soestdijk is opgedoken in kringloopwinkel Het Goed in Lelystad. In december bood iemand het tafeltje voor hergebruik aan, liet de kringloopwinkel maandag weten.
Uit onderzoek door een taxateur zou blijken dat het schrijftafeltje afkomstig is uit de privécollectie van Paleis Soestdijk, jarenlang het woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard.

STEMPELS

In het hout van de laatjes van het tafeltje zijn stempels gezet van Paleis Soestdijk. Dat geeft aan dat het meubelstuk ooit deel uitmaakte van het interieur. "Het is absoluut authentiek", aldus taxateur Jeroen Prins, die het schrijftafeltje op echtheid heeft gecontroleerd.
Volgens Prins is het al sinds de achttiende eeuw gebruikelijk dat vorstenhuizen hun meubels merken door het aanbrengen van stempels. "Zo is altijd de herkomst te herleiden." Hij komt vaker antiek van koninklijke huizen tegen op de markt en zegt nog nooit een vervalsing te zijn tegengekomen.

HONDERD JAAR

Prins schat dat het schrijftafteltje in de kringloopwinkel ongeveer honderd jaar oud is. "Het is niet heel erg zeldzaam."Zonder de stempels van het paleis zou het meubelstuk hooguit een paar honderd euro waard zijn. Door de koninklijke achtergrond is het object nu echter veel interessanter geworden voor verzamelaars.

LEEG

Bij kringloopwinkel Het Goed hebben ze geen idee hoe het tafeltje daar is beland. Sinds het overlijden van prins Bernhard eind 2004 staat het paleis leeg. De afgelopen jaren was het opengesteld voor bezoekers. "Mogelijk is het tafeltje een tijd geleden al weggegeven aan een medewerker van het paleis", aldus een woordvoerster van de winkel. In februari is het schrijftafeltje te bekijken bij Het Goed. Daarna wil de winkel mensen de gelegenheid geven te bieden op het meubelstuk.


Tafeltje Paleis Soestdijk in kringloopwinkel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.