Hotel vangt minderjarige vluchtelingen op: 'Ze zitten in een wachtruimte voordat ze hun procedure in kunnen'

© Gemeente Leusden
LEUSDEN - In Leusden komen vandaag de eerste minderjarige vluchtelingen aan bij conferentiehotel ISVW. In totaal worden er de komende maand 32 jongens opgevangen aan de Dodeweg 8.
"Ze worden opgevangen door een team van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze krijgen voorlichting, de huisregels worden uitgelegd en dan gaan we hen begeleiden", vertelt Caroline Rombouts van het COA. "Het klinkt luxe dat ze in een hotel komen waar ze een eenpersoonskamer hebben maar de reden waarom ze er zitten is natuurlijk triest. Ze zitten in een wachtruimte voordat ze hun procedure in kunnen."

Uit Ter Apel

Vandaag komen er 16 jongens aan en morgen volgt er nog een groep van 16 jongens, en dan zit de opvang in het Leusdense hotel vol. Alle minderjarige vluchtelingen komen uit Ter Apel. Rombouts: "Ter Apel heeft niet meer de capaciteit aan bedden om de jongeren en ook andere vluchtelingen goed op te kunnen vangen."
Ter Apel heeft niet meer de capaciteit aan bedden om de jongeren en ook andere vluchtelingen goed op te kunnen vangen
Caroline Rombouts van het COA
En dus werd in Leusden alles op alles gezet om zo snel mogelijk een opvanglocatie in te richten. Dat lukte in een week en mede daarom worden er alleen jongens en geen meiden opgevangen. "De locatie is te kwetsbaar om beide groepen op te vangen, dus we gaan alleen jongens opvangen in de leeftijd van veertien tot achttien jaar."

Structurele oplossing

Rombouts is blij met de nieuwe plek is Leusden maar liever had ze gezien dat er een structurele oplossing is voor deze jonge vluchtelingen. Het gesleep van hot naar her met spullen is gewoon niet wat je wil, zegt ze. "Het geeft onrust, ze weten niet waar ze aan toe zijn en ook voor het COA is het moeilijk te bolwerken om vooral de juiste kwaliteit en mensen neer te kunnen zetten om goede begeleiding te kunnen geven."
Het COA vangt 32 minderjarige jongens op in Leusden: "We hopen ze ook een meer structurele oplossing te kunnen bieden"
De oplossing? Ze hoopt dat meer gemeenten de helpende hand gaan bieden net zoals Leusden heeft gedaan. "We zijn heel erg aan het werven en gaan in gesprek met gemeentes. En we doen nogmaals de oproep of gemeentes toch niet mee willen helpen voor een meer structurele opvang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.