UMC Utrecht vangt met militaire hulp coronapatiënten uit andere regio's op: 'We leren van can do-mentaliteit'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Door de inzet van militairen biedt UMC Utrecht vanaf vandaag hulp aan andere ziekenhuizen die het hoge aantal coronapatiënten niet meer kunnen bolwerken. Het Utrechtse ziekenhuis opende vanmorgen een tweede cohortafdeling, met medisch personeel dat voor de helft bestaat uit Defensiemedewerkers.
Vorige week zijn de zestig militairen al begonnen met meelopen op de eerste corona-afdeling. Door de militaire artsen en verpleegkundigen als buddy te koppelen aan hun collega's van het UMC Utrecht kan het ziekenhuis de personeelscapaciteit van de afdeling verdubbelen. Ook levert Defensie zogenoemde runners, verzorgers die de verplegers en artsen ondersteunen. Het zorgpersoneel draagt geen camouflagetenue, maar net als de medewerkers van UMC Utrecht witte kleding.
UMC Utrecht vangt met militaire hulp coronapatiënten uit andere regio's op

'Can do'

"Het gaat ons enorm helpen", zegt UMC-woordvoerder Joris Prinssen. "De mensen van Defensie hebben een 'can do-mentaliteit waar we in de eerste golf al veel van hebben kunnen leren. Dat is heel prettig samenwerken. Bij ons hebben de mensen misschien nét iets meer kennis van hoe processen en protocollen werken en dat samen maakt dat ze een sterk team zijn."
De militairen helpen op de verpleging, waar het aantal bedden voor coronapatiënten nu is uitgebreid van 42 naar 52. "In de regio Utrecht stabiliseert het aantal patiënten op dit moment, maar in heel Nederland neemt het nog steeds toe", aldus Prinssen vanmorgen tijdens de start van de eerste werkdag op de nieuwe afdeling. "Andere ziekenhuizen die in de knel komen kunnen hun coronapatiënten naar Utrecht verwijzen."

Ervaring en flexibiliteit

"We verzorgen hier in Utrecht covid-patiënten van wie we verwachten dat ze niet op de intensive care terecht zullen komen", legt detachementscommandant kapitein Martin van Dijk uit. "We hebben best veel mensen uit parate eenheden bij ons die al eerder in het UMC Utrecht of elders zijn ingezet in de strijd tegen covid-19. Die ervaring nemen we mee en verder zit flexibiliteit ons als militair in de genen."
Van Dijk verwacht dat de uitdagingen van deze 'missie' vooral praktisch zullen zijn. "We moeten de cultuur even matchen, hoe we met elkaar omgaan op de afdelingen. En daarnaast heb ik collega's die een reistijd van meer dan twee uur hebben. Dus we moeten kritisch naar het rooster kijken en ervoor zorgen dat ook mijn personeel het als draaglijk ervaart."
Nu 1250 IC-bedden in Nederland

Vanwege de hoeveelheid ernstige coronagevallen is het aantal bedden op de intensive cares uitgebreid naar 1250. Ziekenhuizen moeten die ic-bedden vanaf vandaag leveren en halen daarom zorgverleners weg bij andere zorgtaken. Een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noemde dat vorige week al "heel pijnlijk".

Het aantal patiënten dat op de ic's ligt, moet altijd een stuk lager blijven dan de maximale capaciteit, omdat er minimaal 188 bedden vrij moeten blijven voor noodopnames. Dat aantal wordt de laatste tijd niet gehaald. Tot dusver waren er ongeveer 1150 ic-bedden beschikbaar, soms wat meer, soms wat minder.

Volgens de meest recente cijfers van het LCPS behandelen de ziekenhuizen vandaag 2754 mensen met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ruim 600 van hen zijn er zo ernstig aan toe dat ze worden behandeld op een ic-afdeling. Op de intensive cares liggen ook ruim 400 mensen die iets anders hebben dan covid-19.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vorige week dat een op de drie ziekenhuizen helemaal geen planbare zorg meer kan verlenen. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Ook kan bijna een op de drie ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet altijd volgens planning leveren. "Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld", aldus de NZa.

Reguliere zorg afbellen

Het is ondanks de hulp van Defensie spannend of de Nederlandse zorg het aantal patiënten aan blijft kunnen, benadrukt UMC-woordvoerder Prinssen. "Het is nog steeds nodig om verder op te schalen en behandelingen van patiënten in de reguliere zorg af te bellen. We hopen dat we de stabilisatie die we in Utrecht zien ook in de rest van Nederland gaan zien. Dan weten we of deze opschaling voldoende is."
Medisch personeel heeft het er volgens Prinssen moeilijk mee dat ziekenhuizen de reguliere behandelingen niet meer aankunnen. "Het is allereerst voor de patiënten verschrikkelijk dat we operaties die wellicht al twee of drie keer zijn uitgesteld niet meer kunnen uitvoeren. Maar het doet absoluut ook iets met medisch specialisten en verpleegkundigen die deze mensen al meerdere keren hebben moeten teleurstellen."
De militairen worden als buddy gekoppeld aan hun collega's van het UMC Utrecht.
De militairen worden als buddy gekoppeld aan hun collega's van het UMC Utrecht. © RTV Utrecht
De geneeskundige troepen van Defensie blijven zolang als het nodig is. Prinssen durft nog niet te voorspellen wanneer de reguliere zorg weer kan worden hervat. "We hebben ook te maken met ziekenhuispersoneel dat uitvalt", zegt hij. "Het ziekteverzuim is best hoog in de zorg. Daarom is het fijn dat Defensie kan bijspringen in ons ziekenhuis, zodat we de collegaziekenhuizen in het land kunnen gaan helpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.