Oude Domstenen krijgen nieuwe bestemming: bijvoorbeeld als muur en als dildo

© thepodcastgarden.com / Ruben May
UTRECHT - Als het goed is, is de Dom binnenkort niet alleen meer in de Utrechtse binnenstad te zien, maar zijn allerlei onderdelen terug te vinden door de hele de stad. Dat is de uitkomst van de wedstrijd die werd georganiseerd met de vraag: 'wat moet er gebeuren met alle oude stenen die van de Dom komen?'.
De Utrechtse toren staat vanwege een restauratie al ruim twee jaar in de steigers. Daarbij komen allerlei stukken steen en ornamenten los. Lange tijd was onduidelijk wat daarmee zou gebeuren. In eerste instantie zou al het puin onder het asfalt verdwijnen. Maar daar kwam zo veel protest tegen, dat de gemeente zichzelf nog eens achter de oren krabde.
Zo werd een ideeënwedstrijd in het leven geroepen: iedereen met een suggestie voor herbestemming van Domstenen kon diens idee insturen. "We moeten dit eeuwenoude materiaal bewaren voor onze stad want het heeft een emotionele en cultureel-historische waarde", aldus initiatiefnemer van de ideeënwedstrijd Hylke Faber op Radio M Utrecht.
Dit is wat er (onder andere) gaat gebeuren met de oude stenen van de Domtoren
Tussen juni en september kwamen ruim tweehonderd plannen binnen. Een greep uit de ingezonden suggesties: routewegwijzers, mozaïek, meubelstukken, een wandelpad, speeltuin, schommelstoel ('Dommelstoel') of sierraden. Allemaal dus met stukjes - of stukken - Domtoren erin.
Wesley Uyleman heeft misschien nog wel de meest opvallende inzending: hij is van plan een dildo te maken met daarin gruis - "of stukjes" - van de Dom verwerkt. Op de vraag of dat niet bijzonder oncomfortabel is, antwoordt hij: "Daar moet nog een glaslaag, of een ander materiaal, omheen."
Winnaar volgens de vakjury Martin Verspeek met een ornament van de Dom
Winnaar volgens de vakjury Martin Verspeek met een ornament van de Dom © RTV Utrecht

Grote winnaar zijn 'Dom geweest' en 'Handdruk'

De jury besloot unaniem dat de geldprijs van 1750 euro naar 'Dom geweest' gaat. Dat is een muur gemaakt van Domstenen waarop mensen spijt kunnen betuigen. Een spijtmuur dus.
De vakjury koos uiteindelijk voor dit project omdat ze het een "sociaal idee" vinden. "Er kan heel veel verhaal in terugkomen: het verhaal van de stad, van Utrechters en je eigen verhaal." Een laatste pluspunt was dat de maker Martin Verspeek uitsluitend gebruik maakt van de Dom en geen nieuwe materialen toevoegt, zei lid van de jury en wethouder Eelco Eerenberg nog.
"Echt geweldig", reageert Martin. Hij hoopt de muur midden op het Domplein te mogen bouwen en kan haast niet wachten om ermee aan de slag te gaan. "Zo'n prijs winnen is mooi, maar het gaan maken is nog veel leuker. Al helemaal voor de stad: van en voor de Utrechters." Of de muur ook daadwerkelijk op het Domplein komt, is nog niet duidelijk. "Er zijn meerdere plekken voor de muur in de stad genoemd. Het is de bedoeling dat de muur niet per se als een toeristische attractie is", aldus Faber.

Nog meer prijzen

Martin was niet de enige die er met een geldprijs vandoor ging: Jay en zijn vier studiegenoten wonnen dankzij de stemmen van het publiek 750 euro om hun idee 'Handdruk van de Dom' te realiseren. De Handdruk is een sculptuur van drie gigantische handen die op een groene en toegankelijke plek in Utrecht moet komen.
Winnaars Jay Tromp en zijn studiegenoot Kaylee Beek met hun maquette van 'Handdruk van de Dom'
Winnaars Jay Tromp en zijn studiegenoot Kaylee Beek met hun maquette van 'Handdruk van de Dom' © RTV Utrecht
En tot slot kregen tientallen inzenders vandaag te horen dat, hoewel ze geen geldprijs hebben gewonnen, tóch materiaal van de Dom krijgen om mee aan de slag te gaan. Immers, er is meer dan genoeg! Zo kan het dus dat je de Dom straks terugziet in het winkelschap als sierraad of dildo, en dat je op straat de route naar het centrum volgt via wegwijzers gemaakt van dommateriaal.

En nu?

De meeste winnaars zijn zelf geen expert op het gebied van steenbewerking. Zij worden daarom gekoppeld aan makers met verstand van zaken. Ook bieden de intiatiefnemers van de wedstrijd workshops aan die de deelnemers moeten helpen bij crowdfunding en het duurzaam gebruiken van materialen.
Voor alle geselecteerde inzendingen geldt dat ze het geld voor de realisatie zelf bij elkaar moeten krijgen. Wanneer de eerste ideeën dus op straat te zien zijn, is nog even afwachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.