GroenLinks in Stadhuisplein: 'Utrecht moet meer vluchtelingen opvangen'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
PROVINCIE UTRECHT - Als het aan GroenLinks ligt krijgt de stad Utrecht binnenkort een tweede permanent asielzoekerscentrum (AZC). Dat zei raadslid Fred Dekkers vanavond op Bingo FM in het programma Stadhuisplein. Wat Dekkers betreft mogen het ook twee kleinere AZC's zijn.
Luister de hele uitzending hier terug.
Dekkers was te gast in het programma om te praten over het vluchtelingenvraagstuk. Aanleiding voor het gesprek was de zoektocht van de gemeente naar een tijdelijke opvangplek voor asielzoekers. Zo'n plek is nodig door de veel grotere toestroom van vluchtelingen uit landen als Afghanistan. Utrecht wilde in eerste instantie het voormalig casino bij de Jaarbeurs inrichten als tijdelijke opvang, maar de brandveiligheid gooide roet in het eten. Het zou teveel kosten om het pand geschikt te maken.
Inmiddels lijkt het tijdelijke probleem opgelost, de vluchtelingen kunnen de komende zes maanden naar het Star Lodge Hotel aan de Biltsestraatweg. Maar daarmee is het probleem voor de lange termijn niet opgelost. Volgens Dekkers moet Utrecht meer doen. "We moeten in Utrecht evenredig bijdragen aan het opvangen van vluchtelingen", zegt Dekkers in de uitzending. "Als je kijkt naar hoe het aantal vluchtelingen in Nederland zich ontwikkelt, dat gaat naar de 45.000 (per jaar, red.). En dan hebben we in Utrecht een extra bijdrage te leveren." Dekkers wil daarom dat er een extra AZC wordt opgericht. "Dat mogen wat mij betreft ook twee kleine AZC's zijn."

Flexibele opvang

Volgens het GroenLinks raadslid moeten het flexibele opvangplekken zijn. Dat wil zeggen dat als het aantal vluchtelingen afneemt dat er dan bijvoorbeeld studenten in gehuisvest worden. Maar als het aantal vluchtelingen weer toeneemt, dat de studenten dan plaatsmaken.
De VVD vindt dat een slecht plan, zegt Dimitri Gilissen in dezelfde uitzending. Hij voorziet onder andere praktische problemen, bijvoorbeeld als je studenten moet gaan wegsturen omdat je de ruimte nodig hebt voor vluchtelingen. Ook heeft hij een principieel bezwaar. "De VVD vindt dat de provincie Utrecht echt meer moet doen." De partij meent dat Utrecht zijn steentje al bijdraagt met het AZC in Oog in Al. "Wat mij betreft, is het echt met name aan gemeentes in het westen van onze provincie om stappen te zetten."
Hij sluit zich aan bij wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie). Die zei vorige week in de gemeenteraad dat sommige gemeentes in onze provincie 'wegkijken' als het gaat om de opvang van asielzoekers. Bovendien wil Gilissen dat de regering alles op alles zet om de asielstroom te beperken tot 25.000 mensen per jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.