Liquidatieproces Marengo gaat verder, moord op Ranko Scekic komt aan bod

Ranko Scekic werd in 2016 op de Kretadreef in Utrecht doodgeschoten.
Ranko Scekic werd in 2016 op de Kretadreef in Utrecht doodgeschoten. © Koen Laureij
PROVINCIE UTRECHT - Het geruchtmakende liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan T. uit Vianen wordt vandaag voortgezet in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank bespreekt zes dagen lang diverse dossiers, waaronder dat over de moord op Ranko Scekic.
Scekic werd op 22 juni 2016 in de Utrechtse wijk Overvecht op straat doodgeschoten. Hij zou hebben willen getuigen tegen de bende die moorden op bestelling pleegde. De rechtbank wil de Utrechtse kroongetuige in het proces, Nabil B., over deze zaak ondervragen. B. zou bij de afrekening aanwezig zijn geweest.

Topcrimineel

Marengo bevat in totaal elf deelonderzoeken, over zes liquidaties, pogingen en voorbereidingen daartoe. Ridouan T. wordt gezien als de topcrimineel die opdracht gaf voor de huurmoorden. Zijn advocaten probeerden vergeefs om zijn zaak af te splitsen van het monsterproces. De verdediging wilde zo de rust in de rechtszaak terugbrengen en daarmee ook de belangen van de zestien andere verdachten meer aandacht geven. De rechtbank wees het verzoek af.
De vorige zittingen vonden plaats in september en kenmerkten zich opnieuw door veel rumoer. Een aantal advocaten wraakte de rechtbank, omdat die zich vooringenomen zou hebben getoond. Het verzoek werd afgewezen.

Neef Youssef

Na de zittingen ontstond er nog veel meer ophef: op 8 oktober arresteerde de politie een neef van Ridouan T., in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De neef, Youssef T., was een van T.'s advocaten en bezocht hem al maandenlang veelvuldig. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij als boodschapper tussen T. en de buitenwereld gefungeerd.
Uit onderschepte communicatie tussen de beide neven zou blijken dat T. mogelijk bezig was met het smeden van plannen voor een gewelddadige uitbraak uit de EBI. Youssef T. zit sinds zijn arrestatie in voorarrest.
Na de zes zittingsdagen over de dossiers volgens nog drie dagen waarin meer procedurele aspecten aan de orde komen.