Met gametechnieken en animaties brengen acteurs de onderwaterwereld in een eeuwenoud sprookje tot leven
UTRECHT - Hans Christian Andersen zou van de ene verbazing in de andere zijn gerold. Voor het op de planken brengen van zijn sprookje De Kleine Zeemeermin gebruikt Theater Utrecht gametechnieken en animaties. Achter het dunne, doorschijnende toneeldoek waarop de onderwaterwereld is geprojecteerd, bewegen acteurs hun tablet of telefoon. Daarmee besturen ze de animaties van het karakter dat ze spelen, zoals de inktvis en de puffervis. Voor het doek speelt de rest van het verhaal zich af.
Theater Utrecht brengt de Kleine Zeemeermin een zeer modern jasje in het theater
Daan Gijzen komt uit de gamewereld en heeft meegeholpen om ervoor te zorgen dat de acteurs de animatiekarakters kunnen besturen, zodat ze live meespelen in het stuk, zoals Puffer, de puffervis. "We gebruiken telefoons die alle kanten op kunnen. Daarmee kunnen we hem over zijn eigen as besturen. Dat doet de acteur die ook de stem doet van Puffer. Maar Puffer moet ook knnen bewegen, daarvoor hebben we een tablet. Daarmee kunnen we hem alle kanten op bewegen en de diepte in zwemmen. We kunnen ook zijn ogen laten bewegen, zodat hij bijvoorbeeld verdrietig kan kijken of blij."
De Kleine Zeemeermin van Theater Utrecht is te zien van 19 tm 30 december in de Stadsschouwburg Utrecht, op 5 januari in Theater de Flint in Amersfoort en op 20 februari in de Theater de Kom in Nieuwegein.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.