Dalend aantal besmettingen in provincie Utrecht, R-getal op laagste niveau sinds september

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal gemelde positieve coronatests is afgelopen week gedaald, zowel landelijk als in de provincie Utrecht. Het RIVM registreerde in totaal 147.982 besmettingen, 5 procent minder dan vorige week.
Het reproductiegetal daalde van 0,99 naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Provincie Utrecht

Ook in de provincie Utrecht is een dalende trend te zien in de besmettingscijfers. Bij het RIVM werden 12030 positieve tests gemeld, tegen 13.120 in de week ervoor. Het percentage positieve testen lag afgelopen op 18,2 procent, een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 21,3 procent.
In Limburg-Zuid (1.183), Zeeland (1.097), Zuid-Holland-Zuid (1.042), Limburg-Noord (959) en Brabant-Noord (951) werden de meeste positieve testuitslagen gerapporteerd per 100.000 inwoners. In de provincie Utrecht ligt dit aantal op 884.

Veel lager dagcijfer

Van maandag op dinsdag zijn er - zonder storing - 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld. Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000.
Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.

Ziekenhuisopnames en sterfte

In de afgelopen week zijn er 1.998 nieuwe patiënten met covid in het ziekenhuis opgenomen, 7 procent minder dan in de week ervoor. Op de intensive cares werden 343 nieuwe patiënten met het virus opgenomen, een afname van 9 procent.
In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 356 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Ook dat is een daling ten opzichte van een week eerder, toen er 367 meldingen van sterfgevallen waren. Het zijn vooral 50-plussers, maar er is ook een twintiger bij.

Omikron

De vorige maand ontdekt Omikron-variant van het coronavirus is inmiddels bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Afgelopen zaterdag stond de teller op 20 bevestigde gevallen. Het RIVM zegt dat Omikron mogelijk "de dominante variant in Nederland wordt". Dat is nu nog de Delta-variant, die goed is voor net geen 100 procent van alle positieve tests in Nederland.

Boosterprikken

Langzaam begint de boostercampagne, waarbij mensen een derde prik krijgen met het coronavaccin, op stoom te komen. De GGD regio Utrecht zegt zeker meer dan de 10.000 prikken te hebben gezet, maar kan nog geen precies aantal noemen.
"Het begint goed op gang te komen. Op dit moment zijn we aanbeland bij het geboortejaar 1943. We gaan heel snel met de jaartallen en richten ons nu eerst op de 60-plussers. Die doelgroep moet voor eind dit jaar de kans hebben gehad om een boosterprik te nemen. Ik verwacht dat in het nieuw jaren ook andere leeftijdsgroepen aan bod komen", zegt Maaike Schaap van de GGD regio Utrecht.
In Woudenberg begon vandaag de boostercampagne voor het personeel van zorginstelling Reinaerde. In een paar dagen worden daar 2500 mensen gevaccineerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.