Felicitaties vanaf de kerktoren: 'Amalia van harte gefeliciteerd, deze is voor jou'

BAARN - Vanaf de toren van de Pauluskerk in Baarn klinken de klokken speciaal voor Amalia vanmorgen. Het lied 'Amalia achttien' is gecomponeerd vanwege de achttiende verjaardag van de prinses. Stadsbeiaardier Bauke is één van de tientallen beiaardiers in Nederland die het muziekstuk mag spelen. "Ik hoop dat ze het hoort".
Hoog bovenin de Paulustoren zit Bauke Reitsma. Hij is sinds 2009 Stadsbeiaardier van Baarn en speelt hier elke dinsdag omdat het dan markt is. Maar vandaag is het niet alleen markt, de toekomstige koningin is ook nog jarig. En dus doet Bauke extra zijn best. "Amalia van harte gefeliciteerd, deze is voor jou," begint hij zijn voorstelling.
Een carillon bespeel je met passie. Bauke slaat met de zijkant van zijn vuisten op de houten toetsen. "Ik moet even goed kijken wat ik met mijn voeten en wat ik met mijn handen speel", zegt hij. "Dit stuk gaat bijvoorbeeld heel snel, dat kan ik beter met mijn handen spelen". Bovenin de toren hangen een grote en wat kleinere klokken. Het geluid klinkt er oorverdovend, als Bauke speelt.
Stadsbeiaardier speelt lied voor Amalia
Aan de voet van de Pauluskerk is de markt in volle gang. "Jazeker weet ik wat er wordt gespeeld", zegt een mevrouw die bij een kraam met mutsen en sjaals staat af te rekenen, "Dat is voor Amalia, voor haar achttiende verjaardag." Ook de verkoper van de viskraam is op de hoogte. "Ik las het al in de krant vanmorgen. Leuk toch? Zo op de vroege morgen."
De grote vraag is of Amalia het zelf ook gaat horen, maar Bauke hoopt van wel. "Ze zal vast een keer ergens lopen waar een carillon speelt. Eigenlijk hoor je altijd wel een carillon als je in een stad bent."
En dan maar hopen dat ze het ook mooi vindt. De mensen op de markt kunnen het in ieder geval waarderen, in Baarn zijn ze dan ook trots op het Koninklijk Huis dat hier diep geworteld zit. "Ik hoop dat ze een fijn jaar krijgt", zegt een man bij de groentekraam. "Ze heeft geen makkelijk leven, ik wens haar een prettige verjaardag." Daar sluit de visboer zich bij aan. "Achttien is natuurlijk een prachtige leeftijd. Namens de vishandel uit Baarn gefeliciteerd."