Je debuut maken als beginnend artiest na je vijftigste? Justin Kniest uit Bilthoven bewijst dat het kan

Just op zijn zolderkamer in Bilthoven.
Just op zijn zolderkamer in Bilthoven. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
BILTHOVEN - Justin Kniest maakt zijn hele leven al muziek, maar trad er nooit mee naar buiten. Nu pas durft hij zijn eigen muzikale roerselen in een heel album te gieten; Deep Cycles. Op dit debuutalbum staan acht melancholische liedjes. "Herfstpop uit Bilthoven", vertelt Justin.
Je debuut maken als beginnend artiest na je vijftigste? Justin Kniest uit Bilthoven bewijst dat het kan

It's a shame

Bands zoals Talk Talk uit de jaren tachtig zijn een grote inspiratiebron voor hem. "Daar komen mijn voorbeelden vandaan. Toen ik begon met eigen nummers waren dat nummers met alleen gitaar en zang. Maar ik wilde meer gevoel en meer emotie erin hebben dus deze plaat zit vol met een orkest en met een Hammond orgel die net de snaar wat harder raken."
Het debuutalbum van de 52-jarige Justin Kniest.
Het debuutalbum van de 52-jarige Justin Kniest. © Justin Kniest

Halve snelheid

Justin werkte in muziektempel Paradiso en heeft heel wat muzikanten gezien. Hij is autodidact en heeft zo meerdere instrumenten leren spelen. "Ik heb vroeger heel veel naar platen geluisterd en toen alles digitaal werd kon je de nummers op halve snelheid afspelen. Tegenwoordig kijk je ook op YouTube naar instructiefilmpjes en kun je jezelf best wel een beetje leren drummen dus zo pak ik elke keer een instrumentje op", aldus Just.
Er is (nog) geen videoclip bij het album. "Videoclips kosten heel veel tijd en als ik er een wil moet het wel een hele mooie worden en dat is best kostbaar. Als je beginnend bent kunt beter je geld in andere dingen steken maar wie weet komt er toch wel één hoor, over een paar maanden", zegt Justin.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.