Taakstraf voor lid van vriendengroep die 'vervelende' bekende in Breukelen aftuigde

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
BREUKELEN - Een 21-jarige man uit Breukelen is tot 80 uur taakstraf veroordeeld, omdat hij samen met twee vrienden een bekende die zich vervelend zou hebben gedragen, heeft mishandeld. Het slachtoffer raakte hierbij ernstig gewond en moest in een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.
De verdachte maakt deel uit van een groep jongeren die volgens omwonenden regelmatig overlast veroorzaakt bij een flat in de Luitenant Maltbystraat in Breukelen. Op 12 juli zagen omwonenden hoe meerdere personen uit die groep een buurman uit de flat aftuigden. Hij werd tegen zijn lichaam en hoofd geschopt en geslagen. Toen hij op de grond lag werd hij lange tijd in een wurggreep genomen en nog eens getrapt.

Camerabeelden

De verdachte die vandaag in Utrecht voor de rechter stond, speelde geen hoofdrol bij het geweld; daarvoor moeten twee van zijn vrienden zich binnenkort in de rechtbank verantwoorden. Maar volgens de rechter zorgde hij er wel voor dat de remmen bij de anderen losgingen. Het grootste deel van de mishandeling op straat is vastgelegd door een bewakingscamera bij de flat.
Volgens de verdachte was het slachtoffer dronken en gedroeg hij zich vervelend tegen een vriend van hem. Op de beelden is te zien dat hij het slachtoffer aanspreekt en een paar zachte duwen geeft. Als hij hem vervolgens hard naar achteren duwt, krijgt het slachtoffer een vuistslag van een andere jongen uit de groep. Wanneer hij overeind probeert te komen, schopt de verdachte tegen zijn been, waardoor hij omvalt.
Als de verdachte zich omdraait en wegloopt van de 'vervelende' man gaan twee vrienden van hem flink los op het slachtoffer. Het geweld houdt pas op als een andere man uit groep tussenbeide komt en het slachtoffer bevrijdt. Ook die man hoort bij de groep van in totaal vier verdachten.

Bang

Het slachtoffer werd met een schouder uit de kom en kneuzingen over zijn hele lijf met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een vertegenwoordiger van Slachtofferhulp is hij vooral erg geschrokken van de nekklem. Hij kreeg geen lucht meer en de bloedtoevoer werd afgeknepen. De mishandelde man kon een dag later niet meer normaal eten, omdat hij zijn mond niet meer open kreeg.
Het slachtoffer is bang dat hij de groep waar de verdachten bij horen weer tegenkomt en zou het liefst verhuizen. Hij eist een schadevergoeding van de mannen die hem hebben afgetuigd. Volgens een van de verdachten heeft hij de mishandeling aan zijn eigen gedrag te danken, maar volgens de rechter is dat nooit een excuus voor dergelijk geweld.

Remmen los

Volgens zijn advocaat had de verdachte een beperkt aandeel in de mishandeling en heeft hij zich er na de schop niet meer mee bemoeid. Maar volgens de officier van justitie is de mishandeling juist bij hem begonnen en was dat van grote invloed op de groep. Daar was de rechter het mee eens. Die neemt het hem ook kwalijk dat hij het slachtoffer schopte, terwijl die gehurkt op de grond zat. "Door zijn bijdrage gingen de remmen los en is de groep uiteindelijk ontzettend tekeergegaan", oordeelde de rechter.
De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 60 uur tegen de man. De rechter hield het bij alleen een taakstraf van 80 uur. Wel moet hij een voorwaardelijke taakstraf die hij nog had staan nu uitvoeren. Dezelfde rechter waarschuwde hem destijds dat hij "echt niets stoms meer moest doen", dus nu moet hij 30 uur extra werken. De rechter veroordeelde hem ook tot het betalen van 1350 euro schadevergoeding, samen met de twee medeverdachten die vermoedelijk ook worden veroordeeld.

Vrijspraak

Ook de man die bij de mishandeling ingreep stond vandaag voor de rechter. Het OM eiste tegen hem dezelfde straf. Volgens twee omwonenden had ook hij het slachtoffer geslagen, maar daar is op de camerabeelden niets van te zien. Veel andere andere getuigen hebben juist verklaard dat hij de man bevrijdde. Het slachtoffer heeft hem ook niet aangewezen als een van de daders. De rechter sprak hem daarom vrij.
Wanneer de andere twee medeverdachten voor de rechter moeten verschijnen, is nog niet bekend. De nu veroordeelde man heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. Dat zal de officier van justitie mogelijk ook overwegen.