Vijfheerenlanden, Amersfoort en Veenendaal krijgen geld om woningen voor statushouders te bouwen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet geeft dertien gemeenten geld om in de komende twee jaar woonruimte te regelen voor achthonderd mensen met een verblijfsvergunning. Ook worden zeshonderd woonruimtes geregeld voor andere "aandachtsgroepen", zoals studenten en arbeidsmigranten. Voor de plannen is 14,9 miljoen euro voor vrijgemaakt. Onder andere Vijfheerenlanden, Amersfoort en Veenendaal kunnen rekenen op de bijdrage.
"Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning duurt het nu te lang voordat mensen naar een eigen woonruimte kunnen doorstromen. Daardoor blijft de asielopvang te vol en kunnen vergunninghouders niet van start met het opbouwen van hun bestaan in Nederland", zegt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in een verklaring.
Haar zogenoemde regeling huisvesting aandachtsgroepen moet bijdragen aan een oplossing. Toch is dit nog lang niet genoeg. Nu wachten 12.200 vergunninghouders in een asielzoekerscentrum op een woning.

1.5 miljoen euro

Een deel van de woningen is beschikbaar voor kortere tijd. Van de huizen zijn er 548 huizen voor twee of drie jaar beschikbaar. De rest kan voor vijf jaar of langer bewoond worden. Naast de Utrechtse gemeenten, zijn er woningen gepland in gepland in Alkmaar, Assen, Breda, Den Haag, Grave, Hengelo, Meierijstad, Middelburg, Purmerend, Renkum, .De grootste bedragen gaan naar respectievelijk Breda, Den Haag, Vijfheerenlanden en Amersfoort. Die gemeenten ontvangen ieder meer dan 1,5 miljoen euro.
Het kabinet heeft meerdere potjes om woningen te regelen voor de aandachtsgroepen. Vorige week werden nog cijfers naar buiten gebracht over een andere regeling voor dezelfde doelgroep die ook via de gemeenten loopt. Voor deze regeling hebben gemeenten geld aangevraagd om 7427 woonruimtes en 1651 verblijfsruimtes te realiseren, waarvan "bijna duizend" voor asielzoekers. Deze aanvragen worden nog beoordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.