Bakkers willen meer brood op de plank: 'Koopkracht smelt weg'

AMERSFOORT - Bakkers onderhandelen vandaag in Amersfoort over een nieuwe cao. Met de hoge inflatie en de huidige lonen gaat het de verkeerde kant op, vinden vakbonden. Ze willen 5 procent erbij, maar de werkgevers bieden 2. Is een nieuwe cao inderdaad zo hard nodig?
Bakkers laten ijsbeeld smelten voor goede cao
"Mensen die onze voeding maken, verdienen een beter salaris", zegt actieleider Ron Vos van vakbond FNV. "Onze inzet is dat de koopkracht van bakkers gaat stijgen in plaats van dalen. Zo simpel is het." Daarnaast moet er een regeling komen waarbij de oudere bakkers eerder kunnen stoppen met werken, vult zijn collega van het CNV aan.
De actievoerders in Amersfoort hebben een ijssculptuur meegenomen met de tekst 'Koopkracht cao bakkers'. "Het moet symboliseren dat de koopkracht van bakkers wegsmelt."
IJssculptuur bij cao-actie.
IJssculptuur bij cao-actie. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Maar is actievoeren in de lucratieve decembermaand wel handig voor bakkers? "Dit is de laatste onderhandelingsronde. We gaan er vandaag uitkomen of niet. Als het niet lukt gaan we de bakkers oproepen om ná de feestdagen het werk neer te leggen", zegt actieleider Vos.
"Ik hoop dat ze er snel uitkomen, want ik wil zelf wel stoppen met werken", vertelt een bakker die op de actie in Amersfoort is afgekomen. Het probleem is volgens hem dat er met de huidige lonen nauwelijks instroom is van opvolgers. Een bakker verdient gemiddeld zo'n 2500 euro bruto per maand, exclusief toeslagen. Je moet daarbij op zeer ongebruikelijke tijden werken.

Bakkerij in Zeist

Bij Brood- en Banketbakkerij van Barneveld in Zeist begint het werk al rond een uur of één, want zijn zaak gaat om zes uur 's ochtends open. Eigenaar Erwin van den Heuvel heeft gelukkig een grote passie voor zijn vak. De hele nacht is hij met zijn medewerkers in de weer om diverse verse broden te maken. En dan is er deze weken ook nog de kerst- en sinterklaasdrukte.
"We leveren niet alleen aan particulieren, er is ook een stuk horeca en er wordt bijvoorbeeld gebakken voor restaurants en zorginstellingen." Tussen het kneden door kan zeker wel gesproken worden over de cao-kwestie. "Natuurlijk, we zijn heel open als werkgever."
Eigenaar Erwin van den Heuvel (links) met twee medewerkers.
Eigenaar Erwin van den Heuvel (links) met twee medewerkers. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Over een nieuwe cao is Van den Heuvel een beetje sceptisch. "Het is natuurlijk leuk, maar alle producten worden nu duurder door de stijgende grondstoffenprijzen. Bloem, papier, eigenlijk alles wat mee ons vak te maken heeft. Daar moet ook allemaal naar gekeken worden, dus ja: hoe gaan we dat oplossen? 5 procent is wel heel veel. Uiteindelijk wordt dat ook doorberekend naar de klant in de prijzen. Die zijn daar natuurlijk niet blij mee."
Medewerker Mathieu beseft ook dat er meerdere kanten aan het cao-verhaal zitten. "Meer loon is natuurlijk altijd welkom, maar ik heb er ook niets aan als mijn werkgever straks de rekeningen niet meer kan betalen en het bedrijf verdwijnt. Dat heb ik al eerder meegemaakt. Maar goed, ik ga de cao-onderhandelingen volgen en hou mijn oren open."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.