Margreet in het revalidatiecentrum: Edwin vond zijn droombaan op de plek waar hij revalideerde

Doorn - Veel militairen die tijdens een missie op een mijn gekomen zijn, vinden uiteindelijk hun weg in de maatschappij weer. Gelukkig maar. Toch is het verdriet vaak groot als de actieve militaire carrière erop blijkt te zitten. Dat herkent ook Edwin de Wolf, manager van 'Orthopedie Techniek Aardenburg', de plek waar binnen het Militair Revalidatie Centrum, het MRC, protheses gemaakt worden.
Presentator Margreet is een aantal weken te gast in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Hier kunnen mensen met gecompliceerd letsel revalideren. Margreet laat elke week zien hoe dat eraan toegaat.

Antipersoonsmijn

De weg die Edwin aflegde naar zijn huidige functie, is bijzonder: "Ik wist altijd al dat ik militair wilde worden, als kleine jongen al", begint Edwin zijn verhaal, "het was dan ook fantastisch dat ik groepscommandant bij de Luchtmobiele Brigade werd". Op zijn 24e gaat het mis. Tijdens een missie in Bosnië stapt hij op een antipersoonsmijn - een mijn gemaakt om te verminken, niet om te doden - en verliest daarbij zijn linkerbeen.
Na een spoedoperatie in Bosnië, een ziekenhuistraject in het Militair Hospitaal in Utrecht en een lange revalidatie in Doorn begint Edwin als burger-ambtenaar bij Defensie. "En nu werk ik alweer tien jaar hier. Niet als instrumentmaker, dat kunnen mijn collega's veel beter, maar ik zie natuurlijk toch veel mensen die in een soorgelijke situatie als ik terecht zijn gekomen. Of dat nou militairen zijn of burgers. Na een amputatie ben je letterlijk en figuurlijk veel kwijt geraakt en wil je niets liever dan de regie over je leven terug. Dat zie je bij, bijna, iedereen".

Protheses met Bluetooth

Er is de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van protheses. Zo zijn de kunstledematen tegenwoordig vaak via bluetooth verbonden met de mobiele telefoon van de eigenaar. "Dat is heel handig", legt instrumentmaker Liselot uit, "dan kan de eigenaar namelijk precies instellen wat voor activiteit er is. Een been, ook een kunstvariant, reageert nu eenmaal anders op bijvoorbeeld fietsen dan rustig slenteren.
Helemaal nieuw is tegenwoordig de 'osseo integratie'. Ook Edwin draagt sinds ruim een jaar deze nieuwe vorm van een prothese. Edwin: "Bij zo'n integratie wordt een lange pin ín je bot geslagen. Een klein stukje steekt uit het deel van bovenbeen dat nog over is en daarop klik je de prothese. Het grote voordeel is dat je als gebruiker van een prothese nooit meer zo'n koker om je been hoeft. Geen zweetpartijen in de zomer, nooit meer schuren bij lang gebruik en geen drukpijn op je stomp meer. Het is een heftige operatie die nog weinig gedaan wordt, maar dit is voor velen de toekomst, hoor!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.