OM: phishingbende maakte 725.000 euro buit door oplichting van 200 ouderen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De jonge verdachten die vandaag voor de rechter stonden in een omvangrijke cybercrime-zaak, ontkennen een grote rol te hebben gespeeld in de zaken die hen ten laste worden gelegd. Het zestal zou met name oudere mensen hebben opgelicht voor ruim zeven ton. In totaal werd tweehonderd keer aangifte gedaan door mensen die tussen januari 2019 en mei 2020 slachtoffer bestolen zouden zijn door de oplichters.
De daders gebruikten twee verschillende methodes. Ze deden zich bijvoorbeeld voor als medewerkers van de fraudehelpdesk van een bank en waarschuwden mensen dat hun rekening was gehackt. De daders haalden de slachtoffers over om het geld naar een veilige rekening over te maken. Dat bleek dan de rekening van een van de criminelen. Ook werden inlogcodes van bankrekeningen afgetroggeld.

Phaesos

De rechtbank voelde de verdachten vandaag aan de tand over de verdenkingen. Edson H. beweerde dat hij twee jaar geleden via e-mail werd benaderd door een mysterieus figuur met de naam Phaesos. Deze naam dook al eens op in een eerder cybercrime-onderzoek. Phaesos zou Edson hebben verteld dat hij een team mensen had dat voor hem klanten van banken oplichtte. Hij zou hem hebben overgehaald om mee te doen door kleine klusjes te klaren, zo verklaarde de verdachte over zijn betrokkenheid.
"Ik deed al het vuile werk voor Phaesos, waardoor hijzelf niet in beeld zou komen", vertelde Edson. Aarzelend bekende hij bankpassen te hebben geregeld waarmee het verkregen geld weggesluisd kon worden. "Ik heb er een paar geregeld, geen honderden. Soms van bekenden, soms van onbekenden. Alles liep via via." Hij regelde ook bellijsten die werden gebruikt om ouderen te benaderen.
Maar de officier van justitie veegde het verhaal over Phaesos van tafel. Die naam duikt pas op 25 september 2019 op, terwijl H. al eerdere bij phishingszaken betrokken zou zijn. Er is ook geen bewijs te vinden van de contacten met deze mysterieuze figuur. Maar volgens H. communiceerde Phaesos "exclusief via Wickr". Deze dienst slaat geen enkele vorm van communicatie op, waardoor je veilig berichten kunt versturen zonder dat iemand meeleest of achteraf kan teruglezen.
Edson H. bekende alles waar hij niet onderuit kon, maar gaf op andere zaken geen antwoord. Zo was hij vergeten of hijzelf mensen had geregeld die met de slachtoffers gingen bellen. Ook over het contact met de pinners en hoe hij het voor elkaar kreeg om zijn dure Mercedes cash te betalen zei hij niets meer te weten: "Het is ook al anderhalf jaar geleden." Ook wilde hij niet vertellen met wie hij samenwerkte. "Dat moeten ze zelf maar vertellen."

Tussenpersoon

H. haalde een meisje over om de bankpas van haar moeder te gebruiken bij het oplichten van een man. Het ging om een bedrag van 20.000 euro. Daarvoor werd de opnamelimiet van de rekening verhoogd naar 10.000 euro. Het meisje kreeg vervolgens een seintje toen het geld was overgemaakt. Daarna pinde H. het geld bij een automaat in Veendam.
In de zaak werkte Edson H. samen met medeverdachte Mulai S. Het geld zou daarna zijn doorgespeeld aan de mysterieuze opdrachtgever Phaesos. De moeder van het meisje deed aangifte bij de politie tegen haar dochter.

Amersfoort

Ook de Amersfoortse hoofdverdachte Robin S. bleek geen losse tong te hebben. Hij vond het lastig om aan te geven bij welke zaken hij precies betrokken was die het OM hem ten laste legt. Hij verklaarde weliswaar met gestolen bankpassen te hebben gepind, maar hij wilde niet zeggen van wie hij die opdracht kreeg en aan wie hij het geld vervolgens moest geven.
De rechter hield S. meerdere zaken voor waarbij sommige slachtoffers soms tienduizenden euro's dachten over te maken naar een veilige rekening van hun bank. S. pinde dat bij de automaten bij De Beurs, Joh. Vermeerstraat en het Neptunusplein in Amersfoort, maar ook in De Bilt en Bunschoten. "Was u de casher?" vroeg de rechter hem. "Als ik op de camerabeelden sta, dan zal het wel zo zijn", was zijn antwoord.
Robin S. zou ook veel meisjes en jongens hebben geronseld om als 'geldezel' hun bankrekening te beschikking te stellen en het geld van de slachtoffers te pinnen. In een appje aan medeverdachten zegt hij over wel 30 bankpassen te beschikken. Meerdere slachtoffers lieten zich overhalen om bedragen van 50.000 euro en hoger over te maken naar verschillende 'kluisrekeningen. Dat geld moest dan gelijk worden gepind.

Zandloper

Nieuwegeiner Mohibula A. wordt verdacht van oplichting van 24 personen en het gezamenlijk witwassen van 650.000 euro. Hij werd eerder veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf in de Zandloper-zaak, waarin de naam Phaesos als meesterbrein werd genoemd. Samen met een medeverdachte opereerde hij drie jaar geleden vanuit een hotel in Soestduinen. Ook in die zaak werden ouderen voor vele duizenden euro's opgelicht.
In de rechtbank verklaarde A. niets met de huidige zaak te maken te hebben. "Ik snap niet waarom ik nu verdachte ben. Ik heb mijn lesje wel geleerd, beweerde hij. Zijn zus staat nu ook terecht. Nagina A. is de vriendin van medeverdachte Edson H. en wordt ook verdacht van witwassen. De vrouw runde samen met haar moeder en broer een beautysalon. Van haar toenmalige vriend Edson H. zou zij maandelijks geld hebben gekregen om schulden af te lossen. Dat wekt volgens het OM de indruk dat het een witwasobject was.
Ook verdachte Bjorn B. uit Veendam zegt een bescheiden rol te hebben gehad in de hele cybercrime-zaak. Maar in het pand dat hij met een medeverdachte gebruikte, werden juist laptops met belastend materiaal gevonden. Hij hield zich echter van de domme toen de rechter hem hierover aan de tand voelde. Ook beriep hij zich regelmatig op geheugenverlies. De zesde verdachte Mulai S. was vandaag niet aanwezig in de rechtzaal.

Omvangrijke zaak

Voor de complexe oplichtingszaak heeft de rechtbank vier dagen uitgetrokken. Donderdag worden schadevergoedingen besproken die de benadeelden vorderen. De officieren van justitie kondigden vandaag ook al aan dat zij de criminele winsten van de verdachten willen afpakken. Zij komen morgen ook met de strafeisen voor de verdachten.
Vrijdag houden de advocaten van het zestal hun pleidooi. Als er te weinig tijd ois zal de zaak volgende week woensda worden voortgezet. De uitspraak staat voorlopig gepland op 23 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.