Utrechter moet drie jaar gevangenis in na dodelijk ongeluk A2: 'Hij reed met snelheden tot 312 km/u'

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN/UTRECHT - De 22-jarige automobilist uit Utrecht die vorig jaar december een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein moet drie jaar de gevangenis in en krijgt een rijontzegging van tien jaar. Ook moet hij de ouders van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 42.000 euro. Dat heeft de rechtbank bepaald.
Utrechter Marco van D. reed in een Audi met snelheden tot 312 km/u over de A2. Hij maakte een testrit om te kijken hoe hard de auto kon rijden. In de wagen zaten nog drie inzittenden.

Gevlucht

Bij Nieuwegein kreeg de auto een klapband. Van D. verloor de macht over het stuur en botste tegen de auto van het 20-jarige slachtoffer uit Nieuwegein. Zij overleed ter plaatse aan haar verwondingen. In plaats van de hulpdiensten te waarschuwen, koos de Utrechter ervoor om te vluchten. Een paar uur later werd hij alsnog aangehouden.
Volgens Van D. reed hij vlak voor het ongeluk 270 km/u en had hij nog wel wat afgeremd omdat het drukker werd op de weg. Hij geeft toe dat het kan kloppen dat zijn auto geregistreerd heeft dat hij op het moment van de aanrijding 256 km/u reed. Uit onderzoek blijkt dat de Audi over een afstand van 23 kilometer doorlopend met snelheden van boven de 200 km/u heeft gereden.
Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. "Hij moet hebben geweten dat hij voor levensgevaarlijke situaties zorgde. Daarnaast heeft hij de verkeersregels in ernstige mate geschonden én verliet hij direct na de aanrijding de plaats van het ongeval zonder zich over het slachtoffer te bekommeren."

Straf lager dan eis

Volgens de rechtbank is alleen een gevangenisstraf passend. Bij het opleggen van de straf is gekeken naar soortgelijke zaken. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van drie jaar. Het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist. De man had nog drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan voor een eerder gepleegd verkeersfeit. Die moet hij nu alsnog uitzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.