Huurders trekken steeds vaker aan de bel bij Huurteam Utrecht

© Pixabay
UTRECHT - Huurders weten het Huurteam Utrecht steeds vaker te vinden. Ze komen er terecht als ze problemen hebben met hun verhuurder, maar ook als ze het vermoeden hebben dat ze teveel betalen. Huurders met een te hoge huur betaalden in het eerste half jaar van 2021 gemiddeld 172,50 euro per maand teveel.
In de eerste zes maanden van 2021 ging het Huurteam langs bij 317 huurders voor een prijscontrole. Een jaar daarvoor waren dat 250 huurders. Bij 83 procent van deze controles was er sprake van een of meerdere misstanden, wat neerkomt op 266 adressen.
Het Huurteam had op basis van de gemelde misstanden in het eerste halfjaar van 2021 geadviseerd om 274 procedures te starten. De huurders die zich hadden gemeld bleken in totaal 200.000 euro teveel aan huur te betalen. "Per huurder is dat gemiddeld 172,50 euro per maand", zegt wethouder Kees Diepeveen (wonen). "Het is zorgelijk dat zo veel huurders te maken hebben met misstanden en soms zelfs gestalkt of bedreigd worden. Die huurders moeten weten waar ze terecht kunnen. Daarom hebben we onder meer de campagne Stop Duurhuur gedaan. Ik ben dan ook blij dat uit deze cijfers blijkt dat steeds meer huurders het Huurteam weten te vinden en geholpen worden."
Behalve te hoge huurprijzen, melden zich ook huurders die getreiterd, gestalkt of geïntimideerd voelen. In het eerste halfjaar van 2021 deden 31 huurders een melding van intimidatie of bedreiging bij het huurteam (11 adressen). In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld, daarna volgt stalking door de verhuurder.
Het afgelopen halfjaar klopten ook meer huurders met een zelfstandige woonruimte aan bij het Huurteam (118 woningen, tegenover 75 vorig jaar). Dit komt vermoedelijk doordat verhuurders via het puntensysteem voor zelfstandige woonruimten een hogere huurprijs kunnen vragen, met daarnaast vaak hoge servicekosten. Daarnaast zijn het afgelopen halfjaar dan ook meer procedures gestart voor het terugkrijgen van servicekosten.
Het Huurteam kwam het vaakst langs bij huurders in Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd en in de binnenstad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.