Jagers in Utrecht mogen voorlopig schieten op zwanen

© Pixabay
UTRECHT - Faunabeheerders in Utrecht mogen voorlopig nog knobbelzwanen afschieten in het grootste deel van de provincie. De voorzieningenrechter heeft een ontheffing die de provincie voor het afschot heeft gegeven vandaag in stand gelaten.
De rechtbank streeft ernaar om de beroepsprocedure die dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hebben aangespannen tegen de ontheffing begin 2022 te behandelen, maar ziet geen aanleiding om in de aanloop naar die zitting afschot te verbieden.
Knobbelzwanen zijn inheemse vogels die in steeds grotere aantallen met name in het veenweidegebied voorkomen. In de wintermaanden veroorzaken de zwanen veel schade doordat ze akkers kaalvreten. De provincie Utrecht heeft dat met cijfers over een reeks van jaren voldoende aangetoond, oordeelt de voorzieningenrechter.
Jagers mogen de zwanen pas afschieten als er minstens twee andere maatregelen zijn genomen om schade aan weilanden en akkers te voorkomen.
De bezwaarmakers zijn bang dat faunabeheerders ook wilde en kleine zwanen doden als ze op knobbelzwanen schieten. De drie soorten zwanen leven in gemengde groepen en het verschil tussen de dieren is moeilijk te zien.
Hoewel twee rechtbanken dat eerder een reden vonden om een afschotvergunning voor knobbelzwanen te schorsen, volgt de Utrechtse voorzieningenrechter die redenering niet. In de ontheffing wordt niet gesproken over kleine of wilde zwanen en de gevolgen voor die dieren kunnen daarom niet beoordeeld worden. Het geding moet zich beperken tot de knobbelzwaan, aldus de Utrechtse rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.