Natuur of woonwijk? De Bilt worstelt met Hessing-terrein

Huizen bouwen of de natuur sparen: wat gebeurt er met het Hessingterrein?
Huizen bouwen of de natuur sparen: wat gebeurt er met het Hessingterrein? © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
DE BILT - Deze maand komt er eindelijk duidelijkheid over de toekomst van het Hessing-terrein in De Bilt. Het terrein is al jaren nagenoeg ongebruikt. Een bouwbedrijf wil er woningen neerzetten, maar vanuit natuurorganisaties en betrokken Biltenaren is er kritiek. Een kwetsbaar natuurgebied zou aangetast worden.
Het terrein kent een rijke geschiedenis, en dat dan letterlijk. Tot 2005 was autodealer Hessing er gevestigd. De duurste automerken werden er aangeboden, vanaf de Utrechtseweg konden passanten naar de exclusieve automobielen kijken. Hessing verhuisde naar een nieuwe showroom langs de snelweg A2. Maar de ondernemer maakte grote fouten en ging in 2012 failliet.

Gated community

De showroom langs de A2 ging over naar concurrent Louwman. Of zoals zakenblad Quote het destijds omschreef: "Louwman heeft voor 11,3 miljoen euro beslag gelegd op Hessings megalomane glaspaleis aan de A2, waar filerijdende loonslaven zich dagelijks konden vergapen aan snoepmerken als Bentley, Bugatti en Rolls-Royce."
Op het terrein in De Bilt wilde Hessing een zogenoemde gated-community stichten, een woonwijk met een hek er omheen, waar welgestelde huiseigenaren zich veilig zouden kunnen voelen. Het project Park Bloeyendael strandde door het faillissement van Hessing en de ingestorte huizenmarkt zo'n tien jaar geleden.
Hierbij hebben we als Verwelius vele malen veel water bij de wijn gedaan om de belangen van alle stakeholders zo goed mogelijk in te passen
Sjuul Stappers (Directeur Verwelius)
Sindsdien gebeurt er weinig. Maar dat zou snel verleden tijd kunnen zijn. Projectontwikkelaar en bouwbedrijf Verwelius wil er op korte termijn 130 gezinswoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande villa's realiseren. De bouw zou volgend jaar moeten starten en de wijk zou in 2024 af moeten zijn.
De huidige staat van het Hessingterrein is veel mensen in De Bilt al lange tijd een doorn in het oog
De huidige staat van het Hessingterrein is veel mensen in De Bilt al lange tijd een doorn in het oog © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

De Grift

Het terrein wordt omringd door het riviertje De Grift. Daarbuiten ligt een natuurgebied. In de plannen van Verwelius wordt De Grift verlegd en worden zo'n dertig woningen gebouwd in het omliggende natuurgebied. En dat schiet veel Biltenaren in het verkeerde keelgat.
Een van hen is Paul de Roos. Hij begon een petitie tegen de plannen. "De petitie is gestart om te voorkomen dat dertig woningen van het plan gebouwd worden in het Natuurnetwerk Nederland", vertelt hij. Dat Natuurnetwerk (NNN) is een aaneengesloten natuurgebied. De weilanden rond het Hessingterrein maken daar onderdeel van uit. Onder de Utrechtseweg is ten behoeve van het NNN-gebied een wildtunnel aangelegd. Volgens De Roos komt dat netwerk in gevaar als Verwelius die dertig woningen buiten het oorspronkelijke terrein mag bouwen. "Daarnaast doet de bouw van deze woningen afbreuk aan de onlangs toegekende UNESCO Werelderfgoed-status van de Hollandse Waterlinie."
Op het terrein moeten 130 gezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa's worden gebouwd
Op het terrein moeten 130 gezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa's worden gebouwd © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Directeur Sjuul Stappers van Verwelius is het daarmee niet eens. Het bedrijf is volgens hem met ecologen en andere specialisten aan het werk geweest om de oorspronkelijke plannen te verbeteren. Het doel was om zoveel mogelijk belangen mee te nemen bij de ontwikkeling van het gebied. "Hierbij hebben we als Verwelius vele malen veel water bij de wijn gedaan om de belangen van alle stakeholders zo goed mogelijk in te passen", stelt Stappers. "Nu ligt er een goed en doordacht plan, dat een uitwerking is van de in november 2018 door de gemeenteraad van De Bilt vastgestelde ruimtelijke randvoorwaarden."

Petitie

De petitie tegen de plannen is ongeveer 1300 keer getekend. Vanavond praat de Biltse gemeenteraad in een commissievergadering over de plannen. Die raad is hopeloos verdeeld, en dus kan het debat nog alle kanten op. Het bouwbedrijf gaat intussen uit van een goede afloop. Stappers: "We hebben deze gebiedsontwikkeling in nauwe samenwerking met de gemeente De Bilt uitgewerkt en hebben er alle vertrouwen in, dat de gemeenteraad een wijs besluit neemt in het verlengde van de eerder door de gemeenteraad vastgestelde ruimtelijke randvoorwaarden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.