GroenLinks in Amersfoort doet aangifte tegen BPA-raadslid vanwege 'discriminatoire uitlating'

Raadslid Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA)
Raadslid Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) © RTV Utrecht
AMERSFOORT - De lokale GroenLinks-fractie in Amersfoort gaat aangifte van discriminatie doen tegen raadslid Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) omdat hij zich racistisch zou hebben geuit tegen GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi. In e-mails tussen beide mannen heeft Van Wegen het onder andere over "het zeer autoritaire Middellandse Zee gedrag" van El-Messaoudi. "Genoeg is genoeg", stelt GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos.
El-Messaoudi wil vandaag niet veel meer kwijt over het voorval. "De woorden spreken voor zich", laat hij telefonisch weten. Daarmee verwijst hij naar de mailwisseling die deze week tussen hem en BPA-raadslid Van Wegen speelde. "Hij heeft gewoon lange tenen", vindt Van Wegen.

'Amersfoort ligt niet aan Middellandse Zee'

Het begint allemaal op Sinterklaasavond, wanneer Van Wegen de griffie verzoekt zijn vragen op te nemen bij een informatieronde die dinsdagavond over lachgas gepland staat. El-Messaoudi reageert daarop door te stellen dat hij dat liever niet heeft, omdat hij de ronde met de ChristenUnie, het CDA en DENK organiseert en de BPA geen mede-organisator is.
Dat kan rekenen op een boze reactie van Van Wegen, die als volgt antwoordt: "Goede maandag morgen Youssef. Opnieuw laat je zien hoe geweldig in-democratisch JIJ (GroenLinks) bent. Mind you, Amersfoort ligt aan de Noordzee, en niet aan de Middellandse Zee."

'Over de schreef'

Een dag later komt daar na wat mailverkeer nog een opmerking bij: "Klopt, je hebt NL Paspoort enz. Maar in je DNA zit nog steeds / kei-hard ingebakken / het zeer autoritaire Middellandse Zee gedrag, waardoor je weigert vragen van andere niet Coalitie partijen bij het Lachgas debat morgen avond te betrekken!"
Daarop besloot GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos een aangifte van discriminatie voor te bereiden, die in de loop van volgende week klaar moet zijn. "Wat ons betreft ging hij hiermee echt over de schreef", aldus Hos. "In die mailwisseling over DNA zit etniciteit en afkomst, en daarmee is-ie racistisch. Het gaat niet over iemands inzet in de politiek. Er wordt een koppeling gemaakt tussen iemands afkomst en het gedrag van een raadslid. Dat kan niet door de beugel." Ook landelijk GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft zich op Twitter uitgesproken tegen de uitlatingen en noemt ze 'bagger' en 'onacceptabel'.

Juridische toetsing

Hans van Wegen zegt dat hij boos was, maar stelt dat zijn opmerking niet over de culturele achtergrond van zijn collega-raadslid ging. "Hij heeft lange tenen, hij denkt dat ik hem aanspreek om z'n kleur en ouders. Het gaat over het autoritaire gedrag van mensen die aan die zee wonen. Ik ben hoogopgeleid. Als ik dat wilde zeggen, had ik wel een land, een stam of een taal genoemd."
Ook denkt Van Wegen dat het met een aangifte niet zo'n vaart zal lopen. "Dat zeggen ze al vijf of zes jaar, maar het komt er steeds niet van. Ik beschouw het als een lokkertje voor de media, maar er wordt geen aangifte gedaan." Daarop reageert Hos: "Wij gaan dit niet loslaten. We gaan maar eens kijken of het juridisch getoetst kan worden."
Het is niet de eerste keer dat het BPA-raadslid in opspraak is vanwege zijn uitlatingen. Twee jaar geleden sprak burgemeester Bolsius Van Wegen al eens aan op een tweet die volgens de burgervader "discriminerend, polariserend en buitensluitend" zou zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.