Binnenkort te zien in Oudewater, traplopende reeën: 'Hier wordt toch iedereen blij van'

Oudewater - Zwemmen kunnen ze wel; de reeën die regelmatig gespot worden in de buurt van Oudewater. "Ze duiken het water in, de Lange Linschoten in of de IJssel op zoek naar nieuw terrein", weet Ben van Winden die in de buurt in Snelrewaard woont. Het probleem is alleen dat de dieren lastig de kant op komen. "De brandweer heeft al een paar keer een ree uit het water gehaald. Ze kunnen er wel ín, maar niet eruit."
Dat heeft alles te maken met de beschoeiing die onlangs door de gemeente geplaatst is. Die beschoeiing is nodig om de oever steviger te maken, maar het zorgt ervoor dat die dan wat steiler wordt. Van Winden: "Probeer het zelf maar eens. Je klimt makkelijker tegen een natuurvriendelijke oever op, dan kun je je vasthouden aan het gras en nu staat er ineens een beschoeiing die recht omhoog gaat."

Telefoontje naar de wethouder

Van Winden bedacht samen met de wildbeheerder iets waardoor de dieren toch makkelijk de kant op kunnen en niet hoeven te verdrinken: een reeëntrap. Eén telefoontje naar de wethouder en het was geregeld. Nu liggen er drie, zelf in elkaar getimmerde houten trappetjes in de Lange Linschoten op plekken waar de dieren vaak het water uitgaan. "We hebben iets in no time opgelost wat een klein probleempje was, maar waar iedereen blij van wordt. Ik word er blij van, de jager, de natuur en de reeën natuurlijk het allermeest."

Traplopende ree

Overigens zijn de trappetjes niet het exclusieve domein van de ree. Ook andere dieren, zoals eenden, mogen er gebruik van maken. "En als je er zelf invalt dan vind ik het ook geen enkel probleem dat je het trappetje gebruikt."
Er is in de Lange Linschoten nog geen traplopende ree gezien, maar dat is een kwestie van tijd, denkt Van Winden. "Dat komt wel goed. Maar als hij komt, die ree op die trap, op die reeëntreeën, dan geef ik het aan RTV Utrecht door en dan krijgen jullie de foto's doorgestuurd!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.