Verkopers druk met schaatsen slijpen: 'Ik schaats zelf nooit als het vriest'

ACHTERVELD - Het zou zomaar eens flink kunnen gaan vriezen deze winter en alhoewel je dat altijd maar moet afwachten, bereiden schaatsliefhebbers zich voor de zekerheid nu alvast voor. Want wie vorig jaar het ijs op wilde, weet nog goed dat je dat beter niet spontaan had kunnen beslissen. "Vorig jaar greep ik mis, dus ik ben er nu alvast bij", zegt Marco, die z'n schaatsen al in huis heeft en ze alvast geslepen wil hebben.
Dat slijpen kan bij Martin Mijnten in Achterveld. Wat hem betreft komen mensen op tijd. Afgelopen winter stond er een rij van bijna twee uur op zijn stoep. "Goed voor de zaken, maar de mensen vonden het minder leuk. Die stonden in de kou te wachten in plaats van dat ze op het ijs stonden." Martin slijpt al 24 jaar schaatsen. Het vak leerde hij zichzelf aan. "Ik ben altijd al handig geweest", zegt Martin. Auto's, motoren en ik ben ook nog verwarmingsmonteur geweest."

Uitverkocht

De telefoon gaat. Het is weer iemand die z'n schaatsen wil laten slijpen. "We krijgen nu al veel mensen binnen die schaatsen willen kopen of slijpen", zegt Martin. "Vorig jaar was binnen vier dagen alles overal uitverkocht. Ik denk dat doordat mensen toen misgrepen, ze er nu op tijd bij willen zijn."
Drukte bij Achterveldse schaatsenslijper: 'Mensen willen er op tijd bij zijn'

Pech

Als er natuurijs ligt, wil je niet in de rij staan met je schaatsen. "De winter komt eraan en dan willen we het ijs op", zegt Marco Oostveen, die z'n schaatsen bij Martin komt brengen. Door de drukte had Marco vorige winter pech. Dat wil hij niet nog eens en dus is hij al in actie gekomen voor het écht begint te vriezen.
Martin houdt, hoe kan het ook anders, zelf ook erg van schaatsen. Alhoewel hij als er natuurijs ligt, daar zelf niets van meekrijgt. "Dan ben ik aan het werk. Tsja, dat hoort er nu eenmaal bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.