Rijk dreigt provincies over natuurbeleid

PROVINCIE UTRECHT - De zeggenschap over de Ecologische Hoofdstructuur moet naar het Rijk. Dat wil Staatssecretaris Bleker als Den Haag en de provincies het niet eens kunnen worden.
Met de Ecologische Hoofdstructuur wordt geregeld dat flora en fauna makkelijk van het ene natuurgebied naar een ander kunnen reizen. Daarvoor worden vaak kostbare ecoducten aangelegd of natuurgebieden aangekocht.
Stichtingen en particulieren onderhouden de natuurgebieden. Het beleid voor de groene verbindingszones ligt nu nog bij de provincie.
Het kabinet wil fors bezuinigen op de Ecologische Hoofdstructuur en wil vooral inzetten op beheer van de bestaande natuurgebieden. Nieuwe gebieden aankopen hoeft volgens het kabinet niet meer.

RONDE VENEN

In de provincie Utrecht gaat het om ongeveer 30.000 hectare natuurgebied. Dat is een gebied zo groot als 12 maal Leidsche Rijn.
In de provincie Utrecht zijn er nog plannen in onder meer De Ronde Venen en langs de Lek. Stichtingen en particulieren onderhouden de natuurgebieden. Er zouden volgens de provincie nog 11.000 hectare natuurgebied bij moeten komen
Het kabinet wil dat in 2018 een aangepaste Ecologische Hoofdstructuur is voltooid.

Rijk dreigt provincies over natuurbeleid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.