Zeist schrapt windmolens A12: stroomnetwerk is vol en normen onduidelijk

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
ZEIST - Zeist ziet af van het bouwen van windmolens langs de snelweg A12. Reden is dat het elektriciteitsnetwerk voor grootschalige opwek in de provincie Utrecht vol raakt. Ook zorgt een uitspraak van de Raad van State voor te veel onzekerheid.
Nieuwe windmolens en ook zonnevelden kunnen waarschijnlijk pas in 2029 worden aangesloten op het netwerk, aldus het college van burgemeester en wethouders. Ze vinden het dus niet realistisch om verder te praten met onder meer eigenaren van het stuk grond.
Een bijkomend probleem is volgens Zeist dat het op dit moment onduidelijk is welke normen gelden voor geluid en schaduw in de omgeving van windmolens. Dat komt door een recente uitspraak van de Raad van State. De onzekerheid daarover kan nog wel jaren duren.
Zeist gaat wel verder nadenken over het opwekken van duurzame energie. Ook de ontwikkeling van zonnevelden is nog niet stilgelegd. De zone tussen het spoor en de A12 is als "kansrijk" aangemerkt voor zonne-energie. De gemeenteraad beslist er in februari 2022 over. Op 3 februari kunnen mensen inspreken in de raad.
"De noodzaak van het opwekken van duurzame energie blijft nog steeds groot", laat duurzaamheidswethouder Wouter Catsburg weten in een bericht van de gemeente. "Klimaatverandering vraagt om actie. Het college wil daarom blijven onderzoeken op welke manieren opwek van duurzame energie mogelijk is op het grondgebied van Zeist. Dit willen we onderzoeken met zowel inwoners en partners in Zeist als in de regio. Daarnaast stimuleren we zoveel mogelijk het plaatsen van zonnepanelen op daken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.