Margreet in het revalidatiecentrum: Werk houdt Hans na zijn amputatie op de been

DOORN - Hans en Jeroen, twee jonge kerels die door een ongeluk een been missen. De één verloor zijn been tijdens het herstel na een motorongeluk, de ander door een ernstig bedrijfsongeval. Het ongeval van Jeroen gebeurde 12 jaar geleden, bij Hans ligt het nog vers in het geheugen.
Hoe loopt het af met de slachtoffers van een ongeluk? In het MRC kom je ze tegen.
Presentator Margreet is een aantal weken te gast in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Hier kunnen mensen met gecompliceerd letsel revalideren. Margreet laat elke week zien hoe dat eraan toegaat.

Alles wordt anders

Hoe ga je verder na zo'n ingrijpende gebeurtenis? "Op zo'n moment is alles onzeker", legt Jeroen uit, "of je nu goed of niet goed uit de operaties komt, álles wordt anders. Ik zeg weleens dat het mij allemaal overkomen is, maar dat mijn vriendin ervoor heeft gekozen. Of nouja, niet voor die amputatie natuurlijk, maar ze bleef wel bij me, met alle geluk én problemen die daarbij hoorden!"
Twaalf jaar geleden reed er een kraan over Jeroen heen
Twaalf jaar geleden reed er een kraan over Jeroen heen © RTV Utrecht

"Het enige dat normaal bleef, was mijn werk"

Ook voor Hans werd alles anders. Zijn motorrijbewijs leverde hij in. Hans: "Misschien had het nog wel gekund hoor, technisch gezien, maar ik kon het mijn vrouw en kinderen niet meer aan doen nóg een keer op de motor te stappen. Ze zouden altijd angst houden." Zijn reguliere rijbewijs hield hij. Het geeft vrijheid en ook voor zijn werk zit hij veel achter het stuur. Van een kraanwagen, wel te verstaan.
"Werken is, als je leven op zijn kop staat, zo belangrijk. Mijn werkgever heeft ook direct aangegeven over alle aanpassingen mee te willen denken. En zo kon het dus dat ik - met een lift en aanpassingen in de cabine - al snel weer op de kraan zat! Terug het 'normale leven' in!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.