Poetslappen en garen van oude spijkerbroeken in Veenendaal: 'Dingen weggooien doen we sowieso niet'

Ze maken nieuwe lappen stof van oude spijkerbroeken
Ze maken nieuwe lappen stof van oude spijkerbroeken © RTV Utrecht / Eva Hageraats
VEENENDAAL - Als spijkerbroeken zo sleets zijn geworden dat ze zelfs tweedehands of bij de kringloop geen nieuwe eigenaar meer vinden, is er dan nog wat te redden? Nee, zou je zeggen, maar bij het Arbeidscentrum in Veenendaal bewijzen ze het tegendeel. "Het is heel mooi om te zien wat er van een paar lappen weer gemaakt wordt."
In het Arbeidscentrum, dat deel uit maakt van Reinaerde Veenendaal, werken mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Ze werken in verschillende groepen. De ene groep zoekt puzzels uit, om ze vervolgens compleet aan te kunnen leveren aan de Kringloopwinkel, de andere groep maakt nieuwe producten van oude spullen. "Ons doel is om werk aan te bieden wat gewoon serieus werk is", zegt Marian Nijburg, begeleider in het textielatelier bij het Arbeidscentrum.

Duurzaamheid

In het textielatelier maken cliënten schorten, knuffels en bijvoorbeeld pittenzakken. De materialen voor deze producten komen onder ander van de kledingbank. Zij zamelen kleding in voor mensen die in aanmerking komen voor de voedselbank. Zij krijgen een stempelkaart om per half jaar 15 stuks kleding per persoon uit te kunnen zoeken.
De kleding die niet goed genoeg is om weg te geven, gebruikt het textielatelier om nieuwe producten van te maken. "Dingen weggooien doen we sowieso niet", zegt Thea Kuik van de kledingbank. De spijkerbroeken scheuren de clienten van het arbeidscentrum kapot, om er nieuwe lappen van te maken. Er ontstaat een lappendeken van verschillende kleuren spijkerstof. Van deze grote lappen maken ze de nieuwe producten.
De stukjes die daarvan over blijven gaan in een container van de Restore, een kringloopwinkel in Veenendaal. Na een hele sorteersessie worden van deze lapjes uiteindelijk poetslappen, gerecyclede garen of bijvoorbeeld tapijttegels gemaakt.
Saliha werkt bij het textielatelier waar ze oude spijkerbroeken helemaal ombouwt tot iets nieuws

Werken in opdracht

In het textielatelier werken ze voor 95% in opdracht. "We geen commercieel oogpunt, maar we willen wel serieus genomen worden", gaat Nijburg verder. "We zijn hier niet aan het knutselen voor een jaarmarkt, we maken wel serieuze producten die een goeie kwaliteit hebben en waar we ook trots op kunnen zijn als het de deur uitgaat."
De andere vijf procent maken ze voor de Bombardon, een andere vestiging van Reinaerde. "Dat is eigenlijk onze etalage met wat we te bieden hebben qua producten", vertelt Nijburg. "Een bedrijf komt daar dan binnen en ziet daar wat we allemaal kunnen en aan de hand daarvan komen dan wel weer eens bestellingen binnen", legt ze uit.

Veel lokale samenwerkingen

Op de textielafdeling doen ze veelal opdrachten voor andere Veenendaalse bedrijven. Zo maken de cliënten pittenzakken voor een lokale fysiotherapeut en zetten ze producten in elkaar voor een babywebshop.
Daarnaast werkt Reinaerde ook veel samen met andere bedrijven om zo meer gezien te worden in Veenendaal. Zo schenken ze koffie op de markt en gaan cliënten van Reinaerde binnenkort aan de slag bij de Restore winkel in Veenendaal. "We willen lokaal zoveel mogelijk meedoen met verschillende bedrijven en gezien worden. Vooral voor clienten zodat ze zien dat hun werk écht belangrijk is", zegt Nijburg.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.