Nog een neef van Ridouan T. in beeld als verdachte in moordzaak Wiersum

Derk Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B. en werd in september 2019 op straat doodgeschoten.
Derk Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B. en werd in september 2019 op straat doodgeschoten. © ANP
UTRECHT - In het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum is ook een in Marokko aangehouden neef van Ridouan T. in beeld bij politie en justitie. Deze Jaouad F. werd in oktober opgepakt omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de (vergis-)moord op de zoon van een Marokkaanse rechter.
Volgens het Openbaar Ministerie nam F. volop deel aan communicatie tijdens de grondige voorbereiding van de moord. Naar een vermoedelijke handlanger van F. wordt nog gezocht. Dat bleek vandaag tijdens een tussentijdse zitting tegen Anouar T. - weer een andere neef van Ridouan T. - en enkele medeverdachten bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM verdenkt Anouar T. (28) en een aantal veronderstelde leden van zijn criminele groepering van betrokkenheid bij de voorbereiding van de moord.

Veelvuldig contact

Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was advocaat van Utrechter Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces over een serie liquidaties en pogingen daartoe waarvoor onder anderen Ridouan T. uit Vianen terecht staat. De twee uitvoerders zijn in oktober veroordeeld tot 30 jaar cel. Data-analyse wijst uit dat Anouar T. en enkele anderen, onder wie Jaouad F., veelvuldig contact hebben gehad tijdens de talloze voorverkenningen, die eerst bij het Amsterdamse kantoor van Wiersum werden gedaan en later bij zijn woning.
In augustus 2019 namen de latere uitvoerders de voorverkenningen over. Anouar T. werd in november 2019 aangehouden als verdachte in de moordzaak en heeft geruime tijd vastgezeten. Hij ontkent. Omdat een inhoudelijk proces nog ver weg lijkt en de aanwijzingen tegen hem niet substantieel toenamen, is hij eerder dit jaar door de rechtbank op vrije voeten gesteld.

Youssef T.

Anouar T. heeft tijdens zijn voorarrest in het huis van bewaring in Grave een paar keer bezoek gehad van Youssef T., de advocaat en eveneens neef van Ridouan T. Youssef T. is op 8 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Ridouan in de extra beveiligde gevangenis van Vught. Justitie verdenkt Youssef T. ervan dat hij als boodschapper tussen Ridouan en de buitenwereld heeft gefungeerd. Hij zit nog vast.
Volgens Anouar T.'s advocaat André Seebregts was Youssef "een klankbord" voor zijn gedetineerde familielid en bespraken zij juridische details van zijn zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.