Getraumatiseerde beren zetten eerste stappen in Berenbos in Ouwehands Dierenpark

De beren zetten hun eerste stappen in het berenbos in Rhenen
De beren zetten hun eerste stappen in het berenbos in Rhenen © RTV Utrecht / Leo Tijdeman
RHENEN - De twee beren die sinds eind oktober in Ouwehands Dierenpark in Rhenen worden opgevangen, hebben vandaag de eerste stappen in het Berenbos gezet. Dat bos is ruim opgezet en bedoeld voor beren die - vaak in andere landen - mishandeld zijn of in nare omstandigheden hebben moeten leven.
De twee beren Ljalja en Malysh leefden jarenlang in een soort speeltuin in de Oekraïne, in een hok met een betonnen vloer. Via de stichting Bears in Mind zijn ze daar opgehaald, na veel papierwerk en met behulp van donaties.
Video: De beren mogen los in het berenbos
"Het was echt een gammel hok", vertelt Ingrid Vermeulen van Bears in Mind. "Vies, van beton, het stonk er ook heel erg, ze zaten in hun eigen uitwerpselen. Ze hadden helemaal geen groen, ze zaten daar weg te kwijnen." Via een heel netwerk brengt Bears in Mind in kaart waar beren zitten die hulp nodig hebben. "We gaan dan in overleg met de eigenaar, want we willen ook voorkomen dat hij meteen weer nieuwe beren daar neer gaat zetten. En dan is er heel veel papierwerk nodig en een gespecialiseerd diervervoerbedrijf. Ze worden in aluminium kisten geladen en zo zijn ze hier gekomen."
Bij het hek van het berenbos staan vrijdag ochtend tal van fotografen te turen door het gaas of ze er een glimp van kunnen opvangen met hun lens. Leo Tijdeman is één van hen. "Het is niet makkelijk om ze te zien. Kijk, daarachter komen ze net uit het hok, maar ze verschuilen zich achter de takken. Ik moet nog maar zien of het lukt om een goede foto van hen te schieten."
Na een maand in quarantaine mochten de beren vrijdag ochtend naar buiten
Na een maand in quarantaine mochten de beren vrijdag ochtend naar buiten © RTV Utrecht / Leo Tijdeman
Leo kent het verhaal van de beren omdat hij zelf als vrijwilliger voor Stichting Bears in Mind werkt. "Ik ging met pensioen en wilde graag nog wel dingen blijven doen. Bears in Mind is daar één van en ik ben er nu zo'n zeven jaar mee bezig, geef voorlichting aan kinderen bijvoorbeeld over beren. Je ontmoet mensen die heel erg geïnteresseerd zijn en ook heel verbaasd dat beren nog steeds gebruikt worden voor entertainment."
"Nog steeds worden beren in het buitenland ook als dansbeer of circusbeer gebruikt", vertelt ook José Kok, hoofd dierenverzorging in Ouwehands. Beren ergens neerzetten ter vermaak - dat moet vooral geld in het laatje brengen in andere landen. José: "Het is voor ons niet te snappen, maar ik begrijp wel dat het gaat om inkomsten. Een beer bij een benzinestation of bij een restaurant, dat trekt klanten. Daarom hebben we hier het berenbos opgezet in 1993, de eerste beren die hier kwamen, waren dansberen uit Turkije."

Beer zijn

"Het is hartstikke bijzonder dat ze nu hier zijn. Ze mogen hier weer beer zijn, je zag ze net naar buiten komen, pootje voor pootje, ze hebben nog nooit die zachte ondergrond gevoeld. En het mannetje begon gewoon te graven. Ik vind het heel fijn dat ze hier zijn en ik word verdrietig van het idee dat dieren dat soort dingen wordt aangedaan."
Het is dringen bij het hek voor mooie beren-plaatjes
Het is dringen bij het hek voor mooie beren-plaatjes © RTV Utrecht
De dierentuin heeft de dieren ook uitvoerig laten checken door de dierenarts, afgelopen woensdag zijn ze nog naar een scan geweest. José Kok: "We zagen gelijk dat hun gebitten heel slecht zijn, bijvoorbeeld door traliebijten. Maar ze hebben ook artrose. Hier krijgen ze nu veel aandacht, we hebben verzorgers die daarin gespecialiseerd zijn. Ze krijgen hier stro en zaagsel en dan zie je ook dat ze daar heerlijk in gaan rollen. Ze konden de afgelopen maand al een beetje meer beer zijn en nu mogen ze ook naar buiten - dat is het summum."
Ingrid Vermeulen van Bears in Mind: "Het zijn er twee, het mannetje Malysh is nog jong met zijn zeven jaar. Ljalja is al een jaar of 26, 27, dus best een oude dame. Maar we vinden het dus juist heel fijn dat ze hier nog een paar mooie laatste jaren kan hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.