Nieuwe dienstregelingen in het Utrechts ov: dit gaat er veranderen

© RTV Utrecht / Martijn Bart
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf vandaag zijn er nieuwe dienstregelingen van kracht in het Utrechtse openbaar vervoer. Voor zowel bus- en tramvervoerders U-OV en Syntus als de treinen van de NS veranderen de reistijden dus. Maar wat wordt er precies anders?

Treinen

Waar normaal gezien ieder jaar het spoorboekje nagenoeg hetzelfde bleef, voert de NS nu hun grootste wijziging van de dienstregeling in jaren in. Zo rijdt er vanaf morgen elke tien minuten een trein op het traject Nijmegen - Arnhem - Utrecht - Schiphol, gaan er meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht en verdubbelt het aantal sprinters tussen Breukelen en Driebergen-Zeist van twee naar vier per uur. Een volledig overzicht van alle wijzigingen staat op de website van de NS.
Op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen blijft de dienstregeling hetzelfde.

Trams

Voorlopig verandert er niets aan de dienstregeling van U-OV. Wél zijn er plannen om in de zomer de al bestaande tramlijn van station Utrecht Centraal naar het Utrecht Science Park door te trekken naar Nieuwegein en IJsselstein. Reizigers kunnen dan in één keer van IJsselstein naar het Science Park reizen, zonder over te stappen op Utrecht Centraal. Meer informatie is te vinden op de website van de provincie Utrecht.

Bussen

Ook bij Syntus Utrecht zijn de wijzigingen in de dienstregeling relatief klein. Net als bij de trams blijven over het algemeen de bussen even vaak en over dezelfde route rijden. Het belangrijkste verschil is dat van veel buslijnen de tijden iets veranderen, om zich aan te passen aan de nieuwe dienstregeling van de NS. Daarnaast wordt er een nieuwe halte toegevoegd aan buurtbuslijn 524 tussen Woerden en Breukelen, namelijk Oude Aa. Een compleet overzicht van alle veranderingen staat op de website van Syntus Utrecht.
Alleen Mijdrecht lijkt er in de nieuwe busdienstregeling bekaaid vanaf te komen. De enige verandering in de Connexxion-dienstregeling is dat hun buslijn 340 tussen Haarlem en Uithoorn niet meer van en naar Mijdrecht rijdt. En waar Syntus nog tot 4 januari van Mijdrecht naar het busstation van Uithoorn rijdt, worden ze daarna tot 1 augustus gedwongen een omweg te nemen in verband met werkzaamheden. Details over deze tijdelijke wijziging zijn hier te vinden.

Zwart scenario afgewenteld

Dat de dienstregeling voor het regionale vervoer nauwelijks verandert, is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. In juni vreesde de provincie namelijk nog een 'zwart scenario': door de misgelopen inkomsten in de coronacrisis zou het vervoer met wel 30 procent afgeschaald moeten worden. Dankzij coronasteun van het Rijk, die tot minstens september zou moeten gelden, is dit niet meer nodig. Wel wordt de dienstregeling halverwege het jaar, met het oog op hoe de coronacrisis zich ontwikkelt, onder de loep genomen. Er kunnen dan nog wijzigingen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.