Utrechtse horeca opent om 05.00 uur 's ochtends: 'Ongewoon maar binnen de regels'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Voor horecaondernemers die het van de avond en de nacht moeten hebben, zijn de huidige coronamaatregelen dramatisch. Voldoende omzet halen om het hoofd boven water te houden voor 17.00 uur is een haast onmogelijk opgave. Vandaar dat twee horecabazen het over een andere boeg gooien: ze gaan al om 05.00 uur 's ochtends open.
De afweging is simpel, zegt Jeffrey de Vries van de Bierkantine in Utrecht. "Je kunt lijdzaam toekijken of je gaat vol goede moed in 'standje overleven'." Dat laatste gaan ze bij de bierkantine doen. Morgenochtend kunnen vroege vogels (of dronken doorhalers) vanaf 05.00 uur aanschuiven voor een 'breakfast of champions' met een boozy breakfast shake en een silent disco.
In Houten is Mango's Café op zondag 19 december vanaf 05.00 uur open voor een Pyjama Party. Tenminste, als de benodigde ontheffing wordt afgegeven. "Anders gaan we om 07.00 uur open, maar dat ondermijnt de actie wel een beetje", zegt eigenaar Mango Goes. "Het ludieke van de actie is dat we in de nacht open gaan."
Alle kaartjes zijn ondertussen al uitverkocht. Voor 20 euro krijgen bezoekers zes drankjes en een ontbijtje. Volgens de plaatselijke verordening in Houten mag de horeca van 07.00 uur open. "We hebben ontheffing aangevraagd", zegt Goes. "Dat ziet er voor 99 procent goed uit."
Een woordvoerder van de gemeente Houten laat weten dat burgemeester Gilbert Isabella maandag, na overleg met zijn adviseurs, een beslissing neemt over de ontheffing. "Het kan zijn dat er aanvullende voorwaarden komen", zegt de woordvoerder wijzend op mogelijke extra coronamaatregelen. In Utrecht is een extra ontheffing niet nodig. "Het is ongewoon, maar wel binnen de regels", zegt een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma.

'Asociaal en onwenselijk'

De Arnhemse burgemeester noemde soortgelijke plannen van feestcafé The Cavern in zijn gemeente asociaal en onwenselijk. De maatregelen zijn bedoeld om contacten tussen mensen te verminderen. "Als je die dan op een andere manier toch wilt organiseren, ondermijn je dat." De Arnhemse kroeg heeft laten weten toch af te zien van het ochtendfeest.
Houten en Utrecht gaan niet zo ver om de acties van de ondernemers te veroordelen. "De horeca is vanwege de moeilijke situatie op zoek naar wat binnen de regels kan", aldus de Utrechtse woordvoerder. En ook zijn Houtense collega gaat inhoudelijk niet dieper op de feesten in.
Jeffrey de Vries
Jeffrey de Vries © RTV Utrecht
Jeffrey de Vries van De Bierkantine snapt de discussie, maar hij ziet zichzelf genoodzaakt om alles te proberen om zijn vaste lasten te dekken. Omdat zijn zaak nog maar kort open is ontvangt hij niet veel steun. "En ik krijg maar 42 procent van de loonkosten vergoed. Dus ik kan langzaam de stekker eruit trekken of er iets van maken."
De Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet op hoogte van andere zaken die het voorbeeld van De Bierkantine volgen. Bestuurslid Julian Cleton zegt bedrijven te adviseren zich aan de geldende regels te houden. "Wij proberen ondertussen politiek een betere oplossing te vinden en de steunpakketten goed te krijgen. Zorgen dat horecaondernemers de rekeningen kunnen betalen, dat vinden wij belangrijk."
"Op z'n Nederlands: het is gewoon kut", zegt Mango Goes van Mango's Café in Houten over de huidige situatie. Normaal gesproken verdient hij 80 procent van zijn omzet in het weekend, na 23.00 uur. "We gaan normaal pas om 18.00 uur open." Alleen al vanwege de aandacht is zijn ludieke actie geslaagd. "Echt waanzinnig. Op Facebook heb ik meer dan vierhonderd reacties." Ook zijn alle kaarten inmiddels verkocht voor de Pyjama Party.
De Bierkantine verwacht dat het ochtendpubliek zich goed aan de geldende coronaregels gaat houden. "Iedereen krijgt een vaste plek toegewezen. Het beste wat je nu kan doen is dansen op je stoel." Natuurlijk, moet het personaal af en toe optreden als bezoekers zich niet aan de regels houden, maar dat zal een stuk minder zijn dan 's avonds als er meer gedronken is. "Hoe vroeger je dit doet, hoe beter het gaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.