Utrechts café ontploft na historische overwinning van Max Verstappen

PROVINCIE UTRECHT - Een luid gebrul steeg op in café de Potdeksel toen Max Verstappen vlak voor het einde van het wereldkampioenschap Formule 1 zijn bolide langs die van Lewis Hamilton manoevreerde. In de bruine kroeg zagen tientallen fans hoe de jonge Nederlandse coureur onverwacht nog de titel veilig stelde. Lees mee hoe de spannende ontknoping in Utrecht werd beleefd.
Van deze vriendengroep mag de wedstrijd beginnen; ze zijn bloednerveus.
Van deze vriendengroep mag de wedstrijd beginnen; ze zijn bloednerveus. © RTV Utrecht
Superfan Niels Brouwer hóudt het niet meer. Hij heeft amper ontbeten, krijgt geen hap door z'n keel. Kan-ie nog even naar de wc? Hij rookt nog éven een peukie, checkt om de haverklap of al z'n vrienden wel op tijd zijn en droomde vannacht zelfs dat hij een start had gemist. Ja, Niels Brouwer is goed zenuwachtig voor de wedstrijd vanmiddag. "Niet normaal! Laat het nu maar beginnen."

'Ja, hij wordt wereldkampioen'

Het vertrouwen in Verstappen is groot. "Op de winst", proosten Brouwer en zijn vrienden aan de kroegtafel. "Ja, hij wordt wereldkampioen. Honderd procent", klinkt het. "Hij is gewoon de beste coureur, punt", voegt Brouwer toe, terwijl er aan een hoge tafel nog wat broodjes hamburger naar binnen worden gewerkt. Een 'bodempje leggen' kan geen kwaad vandaag.
De vriendengroep noemt de wedstrijd van vandaag simpelweg 'dé race'. In de Grand Prix van de Formule 1 in Abu Dhabi strijden Max Verstappen en Lewis Hamilton om het wereldkampioenschap. Verstappen start op 'poleposition', oftewel vooraan, een voordeel in de race. Na 58 ronden moet blijken wie de 's werelds beste coureur is.

Eindelijk weer kijken in de kroeg

Aangezien de wedstrijd 's middags begint, dient de Potdeksel 'eindelijk weer eens' als theater voor de sport. Was de wedstrijd 's avonds geweest, dan was kijken in de kroeg geen optie geweest. "Het geeft een ouderwets gevoel", zegt barman Wouter Rijpstra. "Dit zijn de dingen die we gemist hebben." Overigens is hij zelf ook 'bloednerveus'. Van jongs af aan volgt hij de Formule 1.
Barman Wouter Rijpstra gaat tappen en kijken tegelijk: 'Deze wedstrijd is een cadeautje'
Barman Wouter Rijpstra gaat tappen en kijken tegelijk: 'Deze wedstrijd is een cadeautje' © RTV Utrecht
Vanwege de coronaregels moesten alle fans reserveren en heeft iedereen een vaste zitplek. "We hebben helaas maar een beperkt aantal plaatsen, maar ik vind het heerlijk", aldus Rijpstra. Bruine kroegen als de Potdeksel hebben het deze tijd moeilijk. "Bier kun je nu eenmaal niet bezorgen, dus doordeweeks zijn we gewoon dicht. Ja, deze wedstrijd is een cadeautje."

Hamilton rijdt vooraan

Het is even slikken als Hamilton vlak na de start al op één staat. Gejuich gaat op als Verstappen 'm in lijkt te halen, maar de blijdschap is van korte duur. Hamilton rijdt vooraan. Serieuze gezichten in de Potdeksel staren naar het grote scherm. "Er kan nog van alles gebeuren, maar deze start zegt wel wat", aldus Brouwer.
Strakke gezichten in de Potdeksel als Hamilton op één rijdt.
Strakke gezichten in de Potdeksel als Hamilton op één rijdt. © RTV Utrecht
Bij een duel tussen Perez en Hamilton, schreeuwen de fans de longen uit hun lijf, alsof ze de Red Bull-coureurs door het scherm heen vleugels kunnen geven. De vraag is niet óf maar hóe schor ze morgen zullen zijn. Intussen worden over en weer klappen op elkaars bovenbeen uitgedeeld. "Spannend hè, nondeju."

Het kan nog

Er wordt gezucht in de kroeg, van spanning en lichte teleurstelling tegelijkertijd. En terwijl Brouwer eigenlijk niet rookt, steekt hij er buiten nog maar één op. De ogen uiteraard strak op het scherm binnen gericht. "We moeten nog wel even, dus het kan nog", zegt hij. "Al had ik me het wel anders voorgesteld", geeft hij toe.
"Safety car, safety car!", klinkt het plotseling, als vijf ronden voor het einde Nicholas Latifi crasht. "Dit is dé kans", zegt Brouwer. "Nu komt alles weer bij elkaar. Nu moet het gebeuren." En hij krijgt gelijk!
De Potdeksel ontploft: Verstappen tóch de winnaar
De Potdeksel ontploft: Verstappen tóch de winnaar © RTV Utrecht
De raceleiding geeft de coureurs nog één ronde om de race af te maken. In die allerlaatste, allesbeslissende ronde haalt Max Verstappen Lewis Hamilton in en wordt hij de eerste Nederlandse wereldkampioen. De fans in de Potdeksel reageren uitzinnig. "Beter kon het niet", besluiten ze na het krankzinnige einde van de historische race.
Ook op Radio M Utrecht was de ontknoping van de Formule 1 live te horen. Rick van Manen voorzag de wedstrijd van commentaar in Namen en Rugnummers Live.
"Wie had dít gedacht? Go, Maaaax!" Brouwer is zijn emoties nauwelijks nog de baas. "Het was niet normaal spannend. Die laatste ronde, man! Dit was mijn wildste droom. Dat dit zou gebeuren... in de finale. Hou op, joh! Je moet geen hartpatiënt zijn nu." Of-ie vanavond nog kan slapen? "Slapen? Ik ga nog lang niet slapen!"
Feest in Abu Dhabi nadat Max Verstappen tóch nog wereldkampioen is geworden.
Feest in Abu Dhabi nadat Max Verstappen tóch nog wereldkampioen is geworden. © ANP