Landelijk telefoonnummer voor twijfelaars coronaprik van start: 'Mensen hebben behoefte aan betrouwbare informatie'

© Pexels / Pixabay
UTRECHT - Vanaf vandaag kan iedereen met twijfels over het coronavaccin bellen met een nieuw, landelijk telefoonnummer. Het informatienummer werd vorige maand opgericht door een internist van het Erasmus MC in Rotterdam, maar nu sluiten ook de universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Maastricht zich aan bij het initiatief, evenals de huisartsen uit die regio's.
De lijn was voorheen op twee ochtenden per week bemand. In die tijd kwamen er honderden telefoontjes binnen. Door de samenwerking met de andere universitaire ziekenhuizen kan de telefoonlijn dagelijks geopend worden.
"Net als in Rotterdam zijn wij ook in Utrecht de wijk ingegaan en hebben gezien dat er nog veel vragen in de wijk zijn over vaccinatie", vertelt Joris Prinssen van UMC Utrecht. "We hebben gemerkt dat het dan helpt als verpleegkundigen en artsen mensen te woord kunnen staan. Daarom sluiten wij ons aan bij de landelijke twijfeltelefoon." UMC Utrecht levert in eerste instantie vier à vijf medewerkers die continu aan de telefoon zullen zijn.

Twijfelaars

Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties, dat antwoorden op de websites van instanties zoals het RIVM niet te vinden zijn.
Prinssen: "Als we kijken naar vaccinatiegraad, dan zien we in de regio Utrecht dat 85 procent volledig gevaccineerd is van de mensen die 18 jaar en ouder zijn. Er zal een percentage zijn van mensen die echt niet gevaccineerd willen worden. Maar er zullen ook mensen zijn die nog steeds vragen hebben en twijfelen. Dat is toch een grote groep, zo'n 15 procent. (...). Mensen hebben behoefte aan betrouwbare informatie en daarom sluiten wij dus aan."
Mensen met twijfels over het nemen van een coronavaccin kunnen vandaag vanaf 08.30 uur bellen met 088-7555777. De lijn sluit om 16.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.