Bushaltes in Utrecht en Nieuwegein begin volgend jaar rookvrij

© ANP
UTRECHT - Met ingang van het nieuwe jaar zijn bushaltes in Utrecht en Nieuwegein rookvrij. Wie wel rookt krijgt voorlopig nog geen boete. Wethouder Eelco Eerenberg sluit niet uit dat er in de toekomst meer maatregelen nodig zijn.
Met een informatieborden in de bushaltes en voorlichting in de bus hoopt Eerenburg dat de haltes rookvrij worden. "Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn", zegt de wethouder. "Maar ook daar waar mensen in het dagelijks leven soms even moeten wachten, zoals bij bushaltes. We monitoren of het afkondigen en communiceren van rookvrije zones voldoende is voor gedragsverandering of dat er in de toekomst aanvullende acties nodig zijn."
Utrecht wil dat alle kinderen in de gemeente in 2035 rookvrij kunnen opgroeien. Dat betekent dat geen kind rookt of in aanraking komt met sigarettenrook. Eerder werden zwembaden en beheerde speeltuinen al rookvrij gemaakt. En ook op perrons van treinstations en tramhaltes is het verboden om te roken.
In totaal zijn er 701 Utrechtse en 130 Nieuwegeinse bushaltes waar een rookvrije zone komt. De gemeenten trekken samen op met vervoerder U-OV.