Verruilt Lucas Bolsius Amersfoort voor het Haagse kabinet? 'Geen contact opgenomen'

© ANP
AMERSFOORT - Zien we Amersfoorts burgemeester Lucas Bolsius over een aantal weken op het Haagse bordes van Paleis Noordeinde staan? Volgens RTL Nieuws zou zijn naam genoemd zijn als een van de CDA'ers die straks een ministerspost of plek als staatssecretaris zou kunnen krijgen in het vierde kabinet-Rutte. "Ik heb het aan de burgemeester gevraagd, maar die heeft gezegd dat er geen contact met hem is opgenomen", aldus woordvoerder Iris van Veen.
Want eindelijk lijkt het zover: de kans is groot dat er deze week na maanden onderhandelen een klap komt op de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis. Maar als het coalitieakkoord er tussen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ligt, moet er nog een kabinet met ministers en staatssecretarissen gevormd worden.

'Gewoon weer een lijstje'

Traditiegetrouw worden er dan ook allerlei lijstjes opgesteld met namen die de ronde zouden doen. En zo moeten we die van RTL Nieuws volgens Bolsius' woordvoerder ook zien. "Dit is gewoon weer een lijstje." Op de vraag of hij wel zo'n post zou ambiëren, stelt Van Veen: "Die vraag zou ik passender vinden als hij ook daadwerkelijk gevraagd zou zijn."
Daarbij komt dat de burgervader half oktober nog liet weten ook graag de komende zes jaar burgemeester van Amersfoort te blijven. "Dat is niet veranderd", aldus Van Veen. Bolsius schreef toen in een gemeentebrief: "Mijn belangrijkste drijfveren die ik hierin heb zijn om dienstbaar en verbindend te zijn. Om daarmee kansen te creëren, oplossingen te vinden en een inclusieve samenleving te bevorderen."
Andere namen die genoemd worden voor een plek in het kabinet zijn onder andere de Utrechtse Dennis Wiersma (VVD), die nu al demissionair staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid is, en de geboren Utrechtse Annelien Bredenoord (D66, rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam).